Управа функционише и поред тешкоћа

Milorad Simić 2
Jan 21 2021

Начелник општине Милорад Симић дао је интервју „Дервентском листу“ о раду локалне управе послије конститутивне  сједнице Скупштине општине.

Послије сваких избора долази до одређених промјена у функционисању органа управе, а то је посебно изражено у случајевима када се прекида континуитет било којег сегмента власти. На дервентској политичкој сцени дошло је до промјене у Скупштини општине, а то је неминовно оставило посљедице.

Скупштина општине, послије конституисања, разријешила је дужности замјеника начелника општине и начелнике шест одјељења Општинске управе, а подршку да дужност, у статусу вршиоца дужности, обавља до избора нових начелника одјељења добио је само начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности.

Такав исход створио је проблеме у функционисању локалне управе, с обзиром да начелници одјељења имају прописане обавезе и овлашћења.

„Поштујем политичку вољу сваког, а посебно изабраних представника народа и још једном им честитам на избору. Сви ми који смо се кандидовали на изборима током кампање говорили смо да предлажемо боља рјешења, да нудимо програме, своје знање, искуство и тако даље. Међутим, чини ми се да садашње стање, нажалост, не одговара оном што се говорило у кампањи“,рекао је начелник општине Милорад Симић.

Он наглашава да се према обавезама и одговорностима мора приступати исто као и правима која проистичу из чињенице да је неко негдје изабран.

„ Тиме што није изабран замјеник начелника општине и начелници одјељења доведено је у питање функционисање управе, заустављени су многи процеси, нису донесени многи акти које грађани очекују, нажалост нису могли бити урађени ни неки послови из надлежности управе. Ја сам искористио своја овлашћења и нашао начин да управа, и поред опструкција, поново функционише, јер је то моја обавеза. Међутим, и поред тога у многим областима ће се осјетити вакуум који може имати далекосежне посљедице“ каже Симић.

Један од важних, ако не и најважнији документ, је Буџет општине за 2021. годину, о којем се Скупштина општине још није изјаснила

„ Процедура доношења Буџета је у току, а то значи да је приједлог припремљен, али није било услова да буде усвојен у Скупштини општине. Због тога је, на основу Закона о буџетском систему Републике Српске, на снази привремено финансирање за први квартал ове године, што значи да је план прихода и расхода једнак плану прихода и расхода за први квартал 2020. Године“,објашњава начелник.

Начелник општине је свим актерима дервентске политичке сцене поручио да очекује одговорност.

„Од свих који у нашим локалним политичким процесима учествују, очекујем да свој посао наставе да раде без тензија и напетости, јер обавеза нас који смо изабрани јесте да ширимо осјећај мира и спокоја међу грађанима, а не да од нас крећу негативни процеси или не дај Боже подјеле и осјећај несигурности“,рекао је Симић.