Удружење „Сунце“ ускоро у новим просторијама

sunce 020
Feb 19 2020

Удружење родитеља дјеце и омладине са сметњама у развоју „Сунце“ ускоро би требало да се пресели у нове просторије, што ће свакако  олакшати свакодневне активности  његових чланова.

Нове просторије налазе се у згради Центра за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност“, а начелник општине Милорад Симић је јуче са сарадницима обишао локацију на којој ће бити смјештен дневни боравак за чланове удружења „Сунце“.

„ Ово удружење добро функционише, али је хендикеп био простор, који није био адекватан и није легализован од стране министарства. У сарадњи са центром „Будућност“ договорили смо да општина адаптира простор са око 25.000 марака како би се добиле све потребне дозволе. Осим дневног боравка, овдје ће бити смјештена канцеларија удружења, кухињски дио и тоалет, а годишње за удружење издвојимо 20.000 марака за свакодневни превоз више од 20 чланова „Сунца“ који школу похађају у заводу „Будућност“. Просторије на овој локацији омогућиће квалитетнији боравак тим лицима“,рекао је начелник Симић.

Предсједница удружења Татјана Спасојевић казала је да ће у новим просторијама бити омогућено пружање услуге дневног збрињавања одраслих лица са умањеним интелектуалним способностима.

„Наша дјеца и млади са умањеним интелектуалним способностима која не похађају школу ни по каквом програму, смјештена су у дневном боравку центра „Будућност“, а они старији од 30 година биће смјештени у нашем новом боравку који је у изградњи и ту ће им се пружати адекватна стручна помоћ уз радионице психотерапија и социјалних активности. Сваки дан на дневном збрињавању требало би да имамо 15 до 20 корисника који ће користити ове услуге“,рекла је Спасојевићева. Она је посебно истакла  да као родитељ двоје дјеце са сметњама у развоју зна колико је потребно пажње пружити одраслим лицима са инвалидитетима, јер се ради о особама чији су родитељи старији, исцрпљени и уморни од дугогодишње бриге за своје дијете.Удружење данас броји 137 чланова.

Директор центра „Будућност“ Владан Поповић истакао је да се ради о просторијама које нису биле у функцији али да ће према динамици радова оне бити спремне у веома кратком периоду. Потребно јејош уредити простор око објекта те изградити  приступне рампе али и обезбиједити  потребне дозволе од надлежног министарства које су услов за почетак  рада Удружења „Сунце“.

„Од завршетка рата овај простор је био нефункционалан и захваљујући начелнику општине који је издвојио средства, овај простор адаптирали и прилагодили тако да је он сада усељив. Преостало је још да буду завршени неки ситни радови који подразумијевају набавку санитарија за кухињу и купатило, кухињских елемената, а највећи изазов је изградња приступне рампе и у том смислу начелник Симић је рекао да ће помоћи тако да ће просторије испуњавати све услове који су предвиђени правилником о оснивању установа социјалне заштити“, рекао је Поповић. Он је истакао да очекује да ће „Сунце“ почети са радом у новим просторијама у наредна два мјесеца.