Удружење ратних заробљеника општине прославило своју крсну славу -Светог Авакума

logorasi-derventa
Jan 03 2019

Полагањем вијенаца на спомен комплексу на Чардаку и на Централном спомен обиљежју палим борцима РС у Одбрамбено-отаџбинском рату те освећењем славског жита и ломљењем славског колача ,удружење ратних заробљеника Општине Дервента обиљежило је 30.децембра своју крсну славу-Светог ђакона Авакума.

Голготе ратног заробљеништва током посљедњег рата преживјела је и Загорка Кузмановић која каже да су је заробиле хрватске јединице које су прешле Саву, Ријечка бригада са мјештанима одавде. Она је једно вријеме била у заробљеништву у Дому ЈНА у Дервенти,а била је и свједок  у суђењу Азри Башић, за злочине над српским цивилима у Дервенти.

„Овај празник прослављамо са радошћу што смо живи“,рекао је предсједник Удружења Драго Кнежевић додајући како је сваке године све мање преживјелих  логораша.Истакао је да су разочарани радом Тужилаштва БиХ и РС. „ У Дервенти су побијене читаве породице које нису биле у рату,које су биле код својих кућа и које нису знале куда да иду. Три породице су побијене  на мучки начин,још нико није осумњичен  и  још нико није одговарао“,рекао је Кнежевић  и додао да је посљедња пресуда била управо Азри Башић,припадници ХВО-а која је осуђена на 14 година за злочине над цивилима и ратним заробљеницима у Дервенти  и  у селу Поље ,1992. године.

Протојереј ставрофор Драган  Каиновић,који  је свештеник у пензији ,каже да му је , иако је прошло скоро 25 година сјећање на дервентске логораше, још увијек свјеже. „ Био сам један од судионика ,имао сам прилику да Драгу и др Жељка Стајчића дочекам у Прњавору и да их довезем.Били су то костури којима само кожа није дала да се распадну“, сјећа се Каиновић.

Славској свечаности присуствовао је и начелник општине Милорад Симић који је заробљеницима честитао славу и истакао да ће и даље помагати рад овог удружења.