У Календеровцима обиљежен 27.јули-Дан устанка

IMGP9582
Aug 02 2019

Полагањем вијенаца на спомен обиљежје борцима народноослободилачког рата и служењем парастоса жртвама фашистичког  терора, у Календеровцима је протекле суботе обиљежен Дан устанка народа и народности БиХ против фашизма. Овај дан Општинска организација СУБНОР-а обиљежава неколико година уназад. Била је ово прилика да се мјештани Календероваца присјете како се некад прослављао овај дан.

„Дан устанка је један од важнијих датума у историји народа који живе на овим просторима .Треба да се сјећамо дјела које су учинили наши преци борећи се првенствено за слободу“, рекао је Борислав Прерадовић, предсједник ОО СУБНОР-а. Он је подсјетио да је на подручју општине обновљен највећи број споменика подигнутих у знак сјећања на догађаје из НОР-а.

Служен је и парастос за све убијене мјештане Рапћана,Осојаца и дијела  некадашње  МЗ Календероваца. Споменик  у знак сјећања на њих је подигнут је 1974.године као симбол њиховог страдања.

Начелник општине Милорад Симић је положио вијенце на споменик убијеним цивилима овог краја и споменик погинулим борцима у другом свјетском рату. „Наша је обавеза да чувамо и његујемо успомене на оно што су храбри  и одважни   људи из нашег окружења учинили супростављајући се много јачем непријатељу. Такође, стално требамо да подсјећамо и себе и укупну  јавност да су неки зли људи у зла времена чинили злочине за које нема нити може да буде икаквог оправдања.невине жртве пред чијим спомеником данас стојимо заслужују да им свештеник служи парастос,да положимо цвијеће и вијенце и на тај начин сачувамо од заборава њихово страдање .Наравно ,при том ни у кога не упирући прст“,рекао је начелник Симић, обраћајући се присутнима.