У Дервенти обиљежено 76 година од ослобођења у Другом свјетском рату

IMG_0453
Apr 19 2021

Град Дервента обиљежио је данас 76 година од ослобођења у Другом свјетском рату полагањем вијенаца и цвијећа погинулим и умрлим борцима Народноослободилачког рата на спомен-обиљежје испред Основне школе “Никола Тесла“, присјећајући се свих оних који су се супротставили фашизму и дали своје животе за ослобођење  Дервенте.

Градоначелник Дервенте Милорад Симић  је истакао да најмање што можемо да учинимо ,јесте да се присјетимо свих оних који су учествовали у борбама за ослобођење Дервенте.

„Тог 19.априла 1945. године  храбри људи су ослободили Дервенту од пошасти  против које се борила цијела Европа али и цијели свијет.У средини гдје је више од половине становника расељено у немилом отаџбинском рату ,која је забиљежила толико страдања ,толико расељених лица, невоље и туге,данас живимо нормално.Поносан сам на чињеницу да напредак постоји,а највећа тековина је нормализација средине ,о чему говори чињеница да имамо три различите богомоље у кругу од 200 метара и да се ниједан човјек не разликује по имену и презимену у смислу да неко вриједи више или мање.То је засигурно највећа тековина у једној средини ,а из тога произилазе и привреда, извоз, запошљавање,станоградња  и све што једну средину чини срећном“, рекао је градоначелник Симић.

Он је истакао да ће и убудуће у сарадњи са СУБНОР-ом,бити вођена брига о спомен обиљежјима жртвама НОР-а и подсјетио да су обновљени споменици у Појезни, Агићима, Дубочцу, Календеровцима и Новим Лужанима.

Предсједник Градског одбора СУБНОР-а Борислав Прерадовић да је данашњи дан значајан за Дервенту.

„Треба да се поштује овај дан јер је крвљу зарађена слобода .Они нису побиједили само војнички ,они су тада поставили друштвено уређење које је било за сваког човјека. Мислим да нам то страшно недостаје“, рекао је Прерадовић новинарима и истакао да је Дервента односно њена власт препознатљива у Републици Српској по мјери улагања и помагања.

„Партизанско гробље ,које имамо у Дервенти ,служи за примјер другима по уређењу. Имамо у плану, да уз подршку локалне заједнице, обновимо још три споменика поред оних које смо обновили у Појезни, Календеровцима, Агићима, Новим Лужанима и Дубочцу“, додао је Прерадовић.

Вијенце на спомен обиљежје положили су градоначелник Симић, предсједник Скупштине града Мирко Земуновић, делегације СУБНОР-а, Удружења „Јосип Броз Тито“,Градске борачке организације, ОШ „ 19.април“ те представници поличких партија  СНСД-а, СП-а и СДС-а.  Представници дервентског СУБНОР-а су положили вијенце и на Партизанском гробљу.

Послије полагања вијенаца организован је и пријем у Центру за културу.