У Дервенти ће данас бити обиљежен Међународни дан подршке обољелим од епилепсије

GettyImages-833998646
Mar 26 2021

Зграда градске управе ће вечерас од 19,00 до 22,00 часова бити освијетљена љубичастом бојом и на тај начин ће се град Дервента  придружити обиљежавању  “Љубичастог дана“,који се у Републици Српској  обиљежава као дан пружања подршке особама са епилепсијом и њиховим породицама. Због тренутне епидемиолошке ситуације овај дан ће у локалним заједницама бити обиљежен тако што ће зграде локалних управа бити освијетљене љубичастом бојом.

26.март се на свим континентима и у више од стотину земаља свијета обиљежава као „Љубичасти дан “или„Пурпле даy“ и проглашен је најутицајнијим међународним даном у сврху подизања нивоа свијести о епилепсији.

„Љубичасти дан“ се у свијету обиљежава од 2008.године на иницијативу дјевојчице Меган  Касиди , њених родитеља и Удружења за епилепсију из Нове Шкотске у Канади.                                                     Удружење обољелих од епилепсије Републике Српске  је први пут 2019.године обиљежило овај дан, али због појаве пандемије корона вируса и погоршане епидемиолошке ситуације Удружење га не обиљежава већ другу годину заредом како би заштитило своје чланове.

Епилепсија је једна од најучесталијих болести односно поремећаја у неурологији  која представља повремени и најчешће краткотрајни поремећај функције коре мозга. Ова изразито тешка и широко распрострањена болест укључује било које стање код којег постоје понављања епизоде напада  током који може доћи до дјелимичног или потпуног губитка свијести ,неуобичајених покрета  вилице , укочености и поремећаја говора,грчења мишића као и губитка осјећаја ,аутоимуних функција ,расположења и менталних функција.

Данас у свијету од епилепсије болује око 50 милион људи. Према подацима Института за јавно здравство Републике Српске у Републици Српској је око шест хиљада обољелих од епилепсије ,што је веома значајан број пацијената ,који се свакодневно сусрећу са страховима и разним свакодневним проблемима везаним за ово обољење.