Свечано прослављен 28.август -Дан општине

SVEČANA SJEDNICA
Aug 29 2019

Прослава Дана општине и крсне славе Саборног храма Успења Пресвете Богородице –Велике Госпојине започела је литургијом у Саборном храму. По завршетку литургије услиједила је литија улицом града до Централног спомен  обиљежја  гдје је свештенство Црквене општине Дервента служило парастос за 608 погинулих бораца у Одбрамбено-отаџбинском рату. У знак сјећања на њих вијенце су положили начелник општине, делегација Скупштине општине, градоначелник Пинерола Лука Салваи ,те делегације групе „Аркобалено“ из братског Пинерола, удружења проистеклих из протеклог рата, ОО СУБНОР-а, Полицијске станице Дервента и  политичких партија .

Свечаној сједници, која је одржана у Центру за културу, присуствовала је и предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, министар пољопривреде ,шумарства и водопривреде Борис Пашалић,министар за европске интеграције и међународну сарадњу Златан Клокић, посланик СНСД у Народној скупштини Игор Жунић,посланик СНСД у Парламентарној скупштини БиХ Средоје Новић,градоначелник братског града Пинерола Лука Салваи те начелници општина Брод Илија Јовичић и Прњавора Дарко Томаш  и други представници републичких органа и институција  и сусједних општина. Празник је био прилика да се  сумирају резултати рада између двије Госпојине и представе планови за наредни период.                                                                                 Дервента и даље иде крупним корацима напријед  и по ријечима предсједника РС данас је то успјешна , организована и стабилна локална заједница која је много напора уложила у институције локалне власти да би се у Дервенти направио добар амбијент,са значајном пословном иницијативом и великим бројем привредних субјеката.

„Утолико је ово значајније ако знамо колико је Дервента страдала и имала жртава у протеклом рату.Са општином Дервента смо одувијек имали добру сарадњу.У протеклом периоду републичка власт је овдје уложила  близу  60 милиона марака подржавајући све оне важне пројекте који су приоритетни за грађане Дервенте,а које су нам испостављале локалне власти. У прошлој години смо овдје  уложили милион марака.Као предсједник Републике Српске трудим се да подржим све добре иницијативе,од спортских терена, вртића  и свих оних потреба које су важне за развој  заједнице. Задовољство је да Дервента иде крупним корацима напријед  и ако прослављате стогодишњице  онда то показује да овдје има нешто што је традиција и да овдје постоји континуитет без обзира на тешка времена која су  некад покидала тај цјелокупан развој“, рекла је предсједник Цвијановић.

Начелник општине Милорад Симић је изразио задовољство резултатима које је постигла општина и даље задржала тренд развоја.“Ово је велики дан за Дервенту и њене грађане.Носимо крст туге из протеклог рата али и задовољство да смо се издигли као феникс из пепела и добро искорачили  те с поносом могу рећи да смо данас у самом врху Републике Српске по много параметара. Ово нам је само старт да идемо напријед, запошљавамо.Имамо имиџ да извозимо, да привлачимо страни капитал,да своју инфраструктуру прилагођавамо потребама наших привредника јер у Дервенти је данас 824 привредна субјекта и то је капацитет за респектовање. Резултати говоре своје,а тешко ко може да нас достигне када кажем да смо добили позитивна ревизорска мишљења и прва смо и једина општина која је то добила, имамо мало кредитно задужење, улажемо у капиталне пројекте“,рекао је ,између осталог, начелник  и свим  грађанима  честитао Дан општине.

Предсједник Скупштине општине Маријан Кљајић је такође упутио честитке свим грађанима и  у свом обраћању изразио задовољство радом Скупштине и односима у њој.“Скупштина општине Дервента је у свом раду наилазила на многобројне изазове,доносила тешке одлуке ,расправљала о важним темама али никада нисмо изашли  ван законом дефинисаних оквира.Сви ми који учествујемо у раду Скупштине можемо  да будемо поносни на атмосферу и амбијент у којем радимо.То да имамо понекад различита мишљења је сасвим нормално.Не ометамо нити успоравамо процесе важне за грађане, привреднике и различите организације.Тако радећи Скупштина је дала свој пуни допринос стварању позитивног укупног амбијента,који је важан основ за сваку врсту напретка и развоја“.

Присутнима се обратио и начелник братског града Пинероло  Лука Салваи који је пренио честитке грађанима и руководству општине.“Драги пријатељи, прије седам година сам био први пут у Дервенти као делегат Скупштине општине Пинероло. Данас сам видио много љепши и сређенији град и моје честитке руководству општине .Видим град који са изузетном храброшћу и надом гледа у будућност,град који је постао примјер за цијелу Републику Српску“, истакао је у свом обраћању Салваи.

Свечан сједница Скупштине општине је била прилика да се додијеле признања. Највеће општинско признање Великогоспојинска повеља са златним грбом додијељено  је Јавој установи Стручна и техничка школа у Дервенти, док је захвалница додијељена професору српског језика и књижевности у пензији Јовану Бабићу.Повеља са златним грбом општине о проглашењу за почасног грађанина општине Дервента додијељена је Рихарду Ауеру ,директору привредног друштва „Дигитал електроник“ из Аустрије.

Честитке руководству и грађанима Дервенте упутили су српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић,предсједник Владе РС Радован Вишковић,митрополит Порфирије, епископ Фотије ,потпредсједник РС Јосип Јерковић, министри Лејла Решић, Петар  Ђокић, Неђо Трнинић,Душко Милуновић те други републички званичници и начелници општина.