Свечано отворен 14. Дервентски сајам привреде и туризма

146109
Aug 22 2019

Министар  привреде и предузетништва Републике Српске  Вјекослав Петричевић отворио је јуче(сриједа) 14. Дервентски вашар привреде и туризма и овом приликом изјавио да Дервента представља примјер успјешне општине и домаћинског односа власти према страним инвеститорима.

„Дервента је општина позната по великом броју страних инвеститора. Ова општина је од 2013.године члан Сарадничке мреже и даје континуирану подршку програму инвестирања страних улагача. Она је успјешна општина која даје примјер другима како треба радити. Овдје смо данас да подржимо и активности самог  сајма јер је ово мјесто гдје  људи стичу нова познанства и успостављају своје нове пословне ангажмане“,рекао је министар Петричевић,у изјави за медије.

Начелник општине Милорад Симић је рекао новинарима да је општина примјер доброг пословног окружења ,у којем послују 824 привредна субјекта и тридесетак страних компанија.

„Капитал не познаје границе,ни националност, ни опредјељења.Није случајно да је овдје 17 аустријских фирми са тенденцијом да их још дође, 4-5 њемачких, 9 италијанских  и наши домаћи привредници .Они су од Дервенте направили ово што је она  данас. Стоји чињеница да је Дервента у прошлој години извезла роба у вриједности 344,5 милиона марака и увезла 290 милиона што је јако добар показатељ и то је по глави становника око 13 хиљада марака. То је више него у окружењу, укључујући  и земље Јужне  и Југоисточне Европе. Овдје је велика концентрација страног капитала и ниједна компанија која је ту дошла није отишла. Рецепт је бити искрен,транспарентан, поштен и имати слуха за привреду“,рекао је начелник Симић.Он је такође упоредио Дервенту прије рата са 50 хиљада становника и 14 хиљада запослених и Дервенту данас која има  7 хиљада запослених на 26,5 хиљада становника ,уз констатацију да је то велики резултат.

Излагачи из Републике Српске, Федерације БиХ,Србије и Хрватске, њих 127, изложило је своје производе на више од 3.200 метара квадратних отвореног и затвореног сајамског простора.

Мирослав  Симић,директор Спортског центра истиче да је богата понуда и велики број излагача на сајму.“Сајам представља успостављање сарадње између произвођача,потрошача и људи који креирају политику и власт у нашој републици и регији. Тенденција је да се организације сајма селе из великих градова у мање средине,што пружа могућност успјешније организације. Излагачи представљају богату понуду,уз мноштво сајамских поклона и попуста“,изјавио је директор Симић.

Церемонију свечаног отварања употпунио је наступ Српског културно-умјетничког друштва „Дервента“  и пјевача Дарка Ђекића.

Организатор сајма је Јавна установа Спортски центар Дервента,суорганизатор Туристичка организација општине Дервента,генерални покровитељ је Министарство трговине и туризма у Влади Републике Српске,а покровитељ начелник општине.

Сајам ће бити отворен до петка,23.8.2019.године.