Ступио на снагу Закон о Граду Дервента

IMG_0762
Mar 04 2021

Закон о  Граду Дервента  ступио је јуче(03.03.) на снагу  и Дервента је  девети град у  Републици Српској.  Општина  Дервента је на основу одлуке Скупштине општине  од  30.10.2019.године покренула поступак за  додјелу  статуса града достављањем одлуке Влади Републике Српске и  Елабората у којем је образложен захтјев  Општине .

Влада РС је Нацрт закона о Граду Дервента усвојила крајем августа прошле године ,који је потом усвојила и Народна скупштина .Затим је услиједило усвајање Приједлога закона о граду Дервента  у Влади РС  10.децембра 2020.године да би Закон 11. фебруара  2021. године био подржан од стране Народне скупштине.

Приликом усвајања Закона о граду Дервента наведено је да је општина испунила законом предвиђене услове за стицање статуса града и то да од 2012.године континуирано има статус  развијене јединице локалне самоуправе и да је стопа запослености радно способног становништва у општини изнад републичког  просјека. Према подацима Републичког завода за статистику  у 2013. години стопа запослености у Републици Српској је била 34,9 посто, а у општини 37 посто,што је у односу на републички просјек већи за 2,1 посто. У 2018. години стопа запослености у општини је износила 41,7  док  се у Републици Српској кретала око 34,6 посто.

Пред  локалном управом је сада обиман посао усклађивања општинских аката са одредбама закона те конституисање органа града Дервента.

Градоначелник  Милорад Симић истиче да је Дервента статус града заслужила због значајног привредног раста , развоја инфраструктуре ,степена запослености.

„Заслуге за испуњење услова припадају онима који су вјеровали да Дервента од једног најпорушенијег града на овим просторима у протеклом рату може да израсте у једну развијену средину.Тај статус за нас у Дервенти је својеврсна шанса да се даље развијамо у сваком смислу али да неке институције учинимо ближим грађанима. Колико ћемо у томе успјети зависи од нас самих. Морамо да будемо свјесни и политичке ситуације у контексту  односа у Скупштини општине који могу да произведу „уско грло“ у пороцедури  усвајања приједлога“, рекао је градоначелник Симић и изразио увјерење да ће бити довољно политичке воље и мудрости да се процедуре и послови који проистичу из Закона о граду Дервента, заврше на ваљан начин.

Добијање статуса града донијеће и  одређене позитивне ефекте локалној заједници. Очекује се већи прилив инвестиција што ће утицати на даљи привредни развој .Статус града ће омогућити бољи и лакши приступ ЕУ фондовима. Добијање статуса града омогућиће виши ниво здравствене заштите и виши ниво образовања.Такође, очекује се јачање града у функционалном  погледу  јер су градови и регионални центри што може утицати и на развој јавних установа.