Студијска посјета женама ужичког краја

žene u Užicu
Sep 24 2018

 

Удружење жена „Дервента“ организовало је студијску посјету Женском центру Ужице,селима Злакуса  и Сирогојну ,са циљем размјене искустава у превенцији родно заснованог насиља и економског оснаживања жена. Током  тродневне посјете чланице Удружења жена и жене лидерице и активисткиње из мјесних заједница дервентске општине имале су прилику да се упознају и разговарају са женама из Ужица и Ужичког округа о положају жена у Србији и БиХ, женским правима ,а посебно о поступању са починиоцима и жртвама насиља у породици.

    Дервенћанке су пренијеле примјере добре  праксе и резултате пројекта „Јачање институционалног и социјалног одговора на родно засновано насиље у БиХ“ који је подржан од стране Амбасаде Краљевине Холандије. Обје организације су се сложиле да оснаживањем институција кроз мултисекторски  рад , заједнички  и оснажени могу рјешавати проблем насиља. Састанак је био конструктиван и пријатељски.

  Женски центар Ужице је удружење  грађана које је основано 1988. године са циљем да се у локалној заједници подигне свијест о положају жена и да се оне саме активирају у остваривању сопствених права као  и у економском  оснаживању. Чланице Удружења баве се израдом  промо  торбица од рециклираног материјала, сувенира, нуде услуге шивања, а добијена средства од продаје користе за плате запослених , набавку репроматеријала за производњу и инвестирају у развој Удружења.

  Чланице два удружења реализовале су радионицу „Економским оснаживањем жена до смањења насиља“  на којој су усвојени закључци да се у области превенције насиља треба  више пажње да посвети раду са насилницима, да се примијени исти третман и за насилника као и за жртве насиља како би се проблем насиља системски ријешио. Посебну  пажњу треба посветити особама које раде са насилницима и жртвама и за њих организовати радионице на којима би и оне имале адекватну психолошку помоћ за ослобађање од стреса у  раду. Веома је значајна сарадња у размјени  искустава, примјери добре праксе као и заједнички пројекти на превенцији и спречавању свих облика насиља у породици и партнерским везама. На крају посјете направљен је заједнички акциони план о сарадњи која би у будућности  требала да се прошири и на институције обје локалне заједнице. Други дан посјете Дервенћанке су посјетиле жене из  села Злакуса  и упознале се са њиховим радом. Оне се веома успјешно баве грнчаријом  што им омогућава да се економски оснаже. Трећег дана студијске посјете ,посјетиле су жене из Сирогојна које су познате као плетиље ,чији производи се извозе у цијели свијет.

 За учеснице студијске посјете ова искуства су веома драгоцјена као и контакти за будући рад Удружења жена „Дервента“.