СПКД „Просвјета“ прославило своју крсну славу Светог Саву

prosvjeta slava, jpg
Feb 01 2021

Уз славски обред и пригодан програм Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ прославило је јуче своју крсну славу  Светог Саву.  

Далибор Ђекић, предсједник СПКД „Просвјета“ је у својој бесједи истакао  да од Светог Саве треба да научимо шта значи вољети свој народ .

„Ако имамо привилегију да се поносимо нашим великанима онда морамо бити у стању да осјећамо и стид  због оних који руже име свог народа јер способност за понос и стид треба да буде јединствена,као што су слобода и одговорност обједињене .Вољети  свој народ ,бити Србин, бити „светосавац“ значи настојати да ријечју  и дјелом потврђујемо у нашим конкретним  животима хришћанске вриједности које нам је предао,којима је охристовао ,оплеменио и облагородио  Свети  Сава. С тога није случајно да је неко давно одабрао да „Просвјета“ као друштво и наше школе прослављају управо Светог Саву као своју крсну славу  и тиме даје задатак „Просвјети“ да сачува народно стваралаштво, умјетничко, научно ,духовно и културно ,за будуће генерације“, нагласио је Ђекић.

У име „Просвјете“ Ђекић је додијелио  високо признање  „Повеља утемељивач  друштва“ начелнику општине Милораду Симићу.

Примајући признање начелник Симић се  захвалио руководству друштва које је препознало  његово залагање за рад друштва  те изразио наду да ће и ново руководство „Просвјете“ окупити већи број људи како би се проводиле  све планиране активности .

„Помоћи  можда није довољно јер још увијек треба много радити али у окружењу и времену у којем живимо ,сматрам да у коректној мјери бринемо не само о Српској православној цркви  него и о онима који његују тај облик живота ,као што је ово друштво“, рекао је начелник  те истакао да су врата увијек отворена и рука помоћи пружена овом друштву.

Повеља је додијељена и Славку Мандићу и биће му накнадно уручена.

У пригодном програму учествовали Горан Јокић , умјетнички директор  Бањалучког студентског позоришта ,са својом пригодном бесједом и пјевачка група  СКУД „Дервента“.