СПКД „Просвјета“ прославило своју крсну славу

SLAVA PROSVJETE
Jan 25 2019

Српско просвјетно-културно друштво “Просвјета” организовало је синоћ у Центру за културу свечани пријем поводом Светог Саве, крсне славе друштва. Том приликом освећен је крсни хљеб  и  славско кољиво те  уприличен културно-умјетнички програм.Друштво ради на очувању традиције, културе, писма и свега онога што један народ чини оним што он  јесте, а најбољи примјер за то су нам Јевреји који заиста љубоморно чувају оно што је њихово, истакао је предсједник “Просвјете” Драган Каиновић.

„У прошлој години ОО СПКД „Просвјета“ организовао прославу своје крсне славе,затим избор најљепшег ћириличног писма на који је пријављено 57радова, спектакуларни концерт пјевача Милета Китића у Осињи на празник Свете Пантелине којем је присуствовало преко 5.000 људи, као и прославу православне Нове 2018.године. У плану нам је да  позовемо и оркестар „Хармоника“ из Угљевика, те да наставимо  радити на заштити ћирилице“, рекао је Каиновић и додао да су задовољни сарадњом са локалном заједницом.

Милорад Ђурђевић, члан Управног одбора, оцијенио је успјешном  протеклу годину.

„ По први пут након много година организовали смо избор најљепшег ћириличног писма и неколико других манифестација на корист дјеци, просвјетним радницима и суграђанима. Нећемо посустати на трновитим путевима поштовања културе која у Дервенти постоји, али би требала бити заступљенија у нашим жељама и остварењима“,рекао  је Ђурђевић.

У име епископа зворничко-тузланског Фотија благослов за даљи успјешан рад друштва пренио је протојереј-ставрофор Радојица Ћетковић. Пријему је присуствовао и замјеник начелника општине Синиша Јефтић, који је ,у име локалне заједнице и начелника Симића, честитао славу руководству, члановима и свим пријатељима друштва. „Надам се да су средства која добијате била довољна за организацију појединих манифестација. Вјерујем да подршка „Просвјети“ за све будуће пројекте  неће изостати“, рекао је Јефтић и пожелио друштву  пуно успјеха у даљем раду.

Предсједник ОО „Просвјете“ је уручио двадесетак захвалница људима који материјално и морално помажу рад друштва међу којима су Његово Преосвештвенство епископ зворничко тузлански Фотије, Мисијски фонд Епархије зворничко-тузланске, начелник општине Милорад Симић и Црквена општина Дервента те већи број појединаца.

Прославу крсне славе увеличале су својим наступом чланице пјевачке групе СКУД-а „Дервента“ и Виолета Пећић.