СПКД „Просвјета“ прославило своју крсну славу

slava prosvjete 015
Jan 28 2020

Општински одбор Српског просвјетно-културног друштва „Просвјета“ прославио је у Центру за културу своју крсну славу Светог  Саву. Славском  обреду присуствовао је замјеник начелника Синиша Јефтић  те представници  друштвеног живота општине и чланови „Просвјете“. Кума овогодишње славе била је Жељка  Каиновић.

Предсједник  „Просвјете“ протојереј –ставрофор Драган Каиновић  је присутне госте упознао са активностима које су реализоване у прошлој години.

„Већ дужи низ година „Просвјета“ организује дочек српске Нове године. Прославили смо и крсну славу на један достојанствен начин,уз присуство великог броја пријатеља „Просвјете“.Уважавајући рад  друштва,делегацију  „Просвјете“је у фебруару  ,у званичну посјету, примио и епископ зворничко-тузлански  Фотије те је епархија дала и одређену материјалну подршку нашем друштву. Организовали смо у марту  вече хармонике са гостима из Угљевика, а за васкршње празнике  и избор најљепшег рукописа чириличног писма .На конкурс је стигао 251 рукопис  са савих страна свијета па и из Аустралије. „Просвјета“ је организовала и промоцију моје друге књиге „Пастирско слово“, на којој је било око 170 посјетилаца“,рекао је Каиновић.

Каиновић се осврнуо и на бројне проблеме са којима се сусреће ово друштво у свом раду те истакао да без подршке општине не би било реализације неких активности. „Сусрећемо се са одређеним проблемима. „Просвјета“ нема редовне приходе , него од случаја до случаја, немамо просторије, адресу ,а на нивоу Републике Српске смо друштво од посебног значаја“,рекао је Каиновић те истакао да ће се друштво ,без обзира на овакав однос, борити да опстане.

Поводом крсне славе уручене су захвалнице појединцима и колективима који су и у прошлој години подржали активности друштва. Захвалнице су уручене Општини Дервента, начелнику Милораду Симићу, Црквеној општини Дервента ,Бори Поповићу, Славки Мандићу, Миланку  Балешевићу, Саши Николићу, Драги Наградићу,Радовану Пазуревићу, Душку Рељићу, Зорану Кнежевићу, Бори Кукићу, Миленку Лазаревићу, Студенки Брестовац, Жељки  Каиновић,  ЈП „Дервентски лист и Радио Дервента“,Телевизији К3 из Прњавора, порталу „Дервента  кафе“ и „Посавским новостима“.