Служен молебан за вјерни православни народ Црне Горе

MOLEBAN ZA CRNU GORU
Jan 09 2020

Синоћ је у Саборном храму Успења Пресвете Богородице служен молебан за вјерни православни народ Црне Горе и на тај начин  је велики број Дервенћана дао подршку припадницима Српске православне цркве у Црној Гори у одбрани светиња у овој земљи.

Послије молитве током које је указано на значај очувања светиња широм Црне Горе и исказана подршка вјерницима који већ данима у овој земљи, али и у Републици Српској и Србији, протествују против отимања цркава и манастира, огроман шпалир грађана, носећи свијеће у рукама придружио се литији око храма,.

Свештеник Радојица Ћетковић изразио је захвалност свима који су се одазвали позиву на молебан и литију.„Дервента је, као и увијек, тако и вечерас показала своју велику душу и велико срце. Очекивали смо много народа, али ово је заиста премашило наша очекивања. Хвала свима који су се одазвали, од начелника општине, бројних грађана, па до најмлађих. Ово је заједничко дјело и окупили смо се да дамо подршку страдалној цркви у Црној Гори- Ко зна, можда ће некада и нама опет доћи нека несрећа и патња. Дакле, показали смо заједништво на миран и молитвен начин без насиља и вријеђања“ истакао је Ћетковић.

Начелник општине Милорад Симић рекао је да је овим чином пружена подршка Србима у Црној Гори, јер смо, како каже, један народ и једна вјера.„Драго ми је што смо се данас, на Божији дан, а уочи Дана Републике, у Дервенти окупили у оволиком броју да кажемо не дамо светиње. Православље је дубље од неких скоројевића који мисле да овдашњим законима могу мијењати нешто што траје 2.000 година. Нисмо ми против Црне Горе и невјероватно је да се данас тамо дешава нешто што иде на штету православних Срба и српских светиња“,рекао  је Симић.

Усвајање Закона о слободи вјероисповијести у Скупштини Црне Горе наишло је на отпор вјерника СПЦ у Црној Гори због чега већ данима трају масовни протести широм земље, као и у појединим градовима у Републици Српској и Србији.