Републички штаб за ванредне ситуације донио нови сет мјера

Suzana-Gasic_126315665
Mar 22 2021

Министар трговине и туризма Републике Српске Сузана Гашић саопштила је јуче (21.03) да је Штаб за ванредне ситуације донио нови сет мјера које ће бити на снази седам дана односно до 29.03. ради спречавања ширења вируса корона у заједници.

“Најзначајније је да смо данас одлучили забранити рад угоститељских објеката за исхрану и пиће, укључујући објекте који послују самостално или у оквиру других објеката у којима се обавља привредна дјелатност, као што смо имали и раније, у шта спадају и кафане на бензинским пумпним станицама и сличним објектима”, рекла је Гашићева новинарима у Бањалуци након сједнице Штаба.

Она је навела да је забрањено обављање занатских и услужних дјелатности чији обављање значи непосредсан контакт са корисницима, а ради се о непосредном крајњем контакту у шта су укључени фризерски салони и други третмани за уљепшавање, дјелатности за његу и одржавање тијела.

Гашићева каже да је забрањен рад и базенима, велнес и спа-центрима, посебно и у склопу угоститељских објеката за смјештај, као и скијалиштима и ски-центара, те рад  трговачких центара гдје има више трговачких објеката заједно.

Она је напоменула да је забрањен и рад приређивачима игара на срећу, осим приређивачима интернет игара и лутријских игара на срећу, као и класичне томболе, те да неће радити ни установе културе.

Према њеним рјечима, циљ ових мјера је да се већи број људи не задржава на једном мјесту.

“Сви смо у предходним данима апеловали на грађане да се држе прописаних мјера, да заједничким дјеловањем и одговорним понашањем спречимо ширење вируса корона, а ставари нису сјајне”, навела је Гашићева.

Она је рекла да је Штаб у сталном засједању и прати ситуацију и уколико буде ситуација захтјевала доносиће и друге мјере.