Реакција начелника општине на изјаве одборника Ђурића и Петрића

Milorad Simić 2
Feb 09 2021

Начелник Симић је дао коментар на изјаве -тврдње одборника Пере Ђурића и Мирка Петрића на јуче (08.02.2021.)одржаној конференцији за медије у Дервенти.

„ Иако је овакве изјаве најбоље не коментарисати, желим да кажем да ме изненађује и помало забрињава незнање (неупућеност) одборника у начин функционисања локалне управе.

Кад је ријеч о Буџету, желим да подсјетим становнике Дервенте да смо ми нацрт Буџета за 2021. годину усвојили још у октобру прошле године и да је он пројектован у складу са законским прописима који дефинишу ту област, процјенама о висини прихода и реалним потребама свих корисника буџетских средстава. Након тога дошли су избори, чије је одржавање изван изборним законом прописаног рока, у свим општинама узроковало одлагање многих активности, па и усвајање буџета. Од утврђивања нацрта до сада је прошло четири мјесеца и неке околности су се промијениле, а моја обавеза, као предлагача, је да на приједлог прибавим сагласност Министарства финансија. Ја не доносим одлуке преко кољена или мимо законских процедура, односно на начин како то ова интересна група жели.

Ствари око Буџета, као и око приједлога да јавна предузећа и установе предложе програме рада и пословања, смо разјаснили на сједници Колегијума и сви се око тога сложили, али очито да неко није задовољан таквим исходом.

Помињати „куповину“ или „превлачење“ одборника је испод сваког достојанства политичког дјеловања и ја у тим стварима нисам и не желим да учествујем. И постављам питање: Какви су то одборници који могу да се „купе“ или „превуку“? Али, ова интересна група критеријуме изграђује на бази тога како они дјелују, па очекује да се сви тако понашамо. Понављам, ја у тим и таквим радњама нисам и не желим да учествујем.

Желим грађане Дервенте да подсјетим да су партије из којих се шест одборника приклонило коалицији СДС-ПДП љетос потписале Споразум са нама за подршку мени као кандидату за начелника. Ова промјена стране није посљедица ни љубави ни мржње, него нечег трећег, а то треће се, замјеном теза, упорно покушава импутирати мени и то због страха од губитка тако склопљене већине.

Морам да се осврнем и на дан кад је одржана конститутивна сједница Скупштине општине Дервента, који је, умјесто да буде празник демократије, претворен у нешто што би, да није ријеч о озбиљним стварима, могло дасе назове циркусом или папазјанијом. Свједочили смо тог дана непримјереном притиску групе страначких функционера СДС, међу којима је било и начелника општина, који су се окупили у Дервенти. Мислим да је то, прије свега, било непристојно, а наравно и непотребно. Али, то свједочи о својеврсном растакању СДС и његовом преображају од коректног политичког супарника ка обичној интересној групи, чији начин дјеловања неодољиво подсјећа на вријеме кад су се плацеви у центру града (про)давали за неколико стотина марака. Симптоматично је да су се и сад, у овој интересној групи, окупили људи из области станоградње“.