Просвјетни радници прославили школску славу-Светог Саву

Prosvjetari slava,jpeg
Jan 27 2020

Дервентски просвјетни радници су по једанаести пут, славским обредом и заједничким дружењем  у суботу  обиљежили школску славу Светог  Саву. Домаћин овогодишњег дружења била је Основна школа „19.април“ .Директор школе Елвира Миљић је истакла да се једанаест година одржава дружење просвјетних радника и на тај начин се обиљежава празник који је посвећен првом српском просвјетитељу и архиепископу који се изборио за аутокефалност  Српске православне цркве.

„Оно што ме посебно испуњава ,а жељела бих да сви то знају, је  да је Дервента била прва општина која је на овакав начин почела да обиљежава Светог  Саву да сви просвјетни радници буду на једном мјесту,а онда су то очито, као добар рецепт, почеле да примјењују и друге општине. Било би лијепо да људи  у другим браншама који раде исти или сличан посао се окупе бар једанпут годишње и подијеле своја искуства и лијепе тренутке“, рекла је Миљићева. Она је истакла да је битно да се сви просвјетни радници окупе на једном мјесту и да се  иде путем православља и светосавља  и  да се то никада не заборави.

Начелник општине Милорад Симић је свим просвјетним радницима честитао школску славу и овом приликом се присјетио лијепих успомена из времена када је и сам био просвјетни радник.

„Ово је велика радост  да се уочи Светог Саве окупе на једном мјесту они који  младим нараштајима преносе знање и васпитање .Ово је слава коју све школе славе са својим ђацима појединачно. Драго ми је да имамо једно заједничко вече ,да се то обиљежи и да се пошаље лијепа порука .Када у образовању посрнемо, онда смо дефинитивно посрнули. Ово су људи који се боре да до тога не дође. Апелујем на ове драге људе који су ишли у школу да би своје знање преносили  млађим нараштајима и били поносни на своје генерације, као што сам и ја поносан ,да се држе заједно  било да раде у обданишту, основној или средњој школи. Моје честитке у поводу оваквог обљежавања .Ово нас збија и враћа нас у  она лијепа ,чиста , драга времена  из периода нашег просвјетитеља Светог Саве“, рекао је начелник Симић.

Славски обред предводили су свештеници  Српске православне цркве, а свечаности су присуствовали и народни посланик  Игор  Жунић, предсједник Скупштине општине Маријан Кљајић, замјеник начелника Синиша Јефтић  те  други представници локалне управе и  јавног живота општине.

Центар за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност“ ће идуће године бити домаћин обиљежавања Светог Саве и дружења просвјетних радника.