Прослављен Дан Републике Српске

dan republike 016
Jan 11 2021

Дан Републике Српске,9.јануар, прослављен је и у Дервенти , ове године у специфичним околностима али у миру, достојанствено и с љубављу према Републици Српској која је створена прије 29 година као израз народне воље ,са великом одлучношћу њеног народа да траје за сва времена.

„Ово је дан када су храбри, одважни и политички зрели људи препознали вољу и жељу народа да живи у уређеној и праведној држави, која је касније доживјела међународно признање и валоризацију и која је постала неодвојиви дио српског народа. Дан којим чувамо нашу слободу и право да одлучујемо о себи. Република Српска је темељ нашег опстанка и Дан Републике је прилика да још једном покажемо наше јединство и достојанство и ријешеност да живимо као слободни људи“, рекао је Чедо Вујичић, предсједник Скупштине Општинске борачке организације,поздрављајући присутне на Централном спомен поводом обиљежавања Дана Републике Српске.

Уз поштовање и сјећање на све који су у темеље Републике Српске уградили своје животе положени су вијенци и цвијеће на спомен обиљежју. Парастос за погинуле и умрле борце Војске Републике Српске одржали су свештеници православне цркве.

Вијенце су положили  начелник општине Милорад Симић, потпредсједник Скупштине претходног сазива Славен Гојковић,делегације Општинске борачке организације,Организација  ветерана и старјешина Републике Српске, Ратних војних инвалида 1991-1995,Полицијске станице , Организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила те делегације политичких странака.

Честитајући свим грађанима Дервенте и Републике Српске празник , начелник Симић је истакао:
„На један доста скроман али достојанствен начин обиљежавамо Дан Републике Српске , 9.јануар  и како смо чули „Република Српска за сва времена“.То смо у обавези стално понављати и не сметнути то са ума јер је велики број живота дат за ово. Пуно породица је остало које се не могу утјешити за својим драгим и пуно бораца је дало дио свог здравља. Ми имамо прилику бити задовољни, обиљежавати и градити Републику Српску .Ако је Дервента један бољи дио РС онда сам ја најсрећнији човјек. Дервента је заузела једно лијепо мјесто на ранг листи Републике Српске и ја се тим поносим. Тражим од својих сарадника ,од мојих суграђана да градимо Дервенту, да будемо примјер ваљаности  јер на тај начин враћамо дуг онима који су своје животе уградили у темеље Републике Српске“.

Предсједник Скупштине Општинске борачке организације Вујичић је такође упутио честитке и истакао значај институционалног организовања српског народа.

„Ја бих са ове позиције јако желио да ми будемо свјесни вриједности коју институционално организовање народа има ,а ми то организовање имамо кроз Републику Српску и докле год чувамо Републику Српску и докле год она постоји , ми ћемо сигурно уживати у овој слободи и животу на овим просторима. Често оптерећени нашим свакодневним проблемима ,од који су егзистенцијални најозбиљнији, понекада сметнемо са ума колика је важност управо институционалног организовања. Слобода коју данас уживамо  плаћена је ,као и увијек на овим просторима ,врло скупо. Са подручја општине Дервента смртно је страдало 608 наших бораца , из рата је око четири хиљаде изашло као ратни војни инвалиди и данас овдје живи нешто мање од четири хиљаде категоризованих бораца“, рекао је Вујичић.

Послије парастоса и полагања вијенца обиљежавање Дана Републике је настављено пријемом за представнике јавног живота општине у Центру за културу.