Промоција пољопривредних производа „Пољокласта“

poljoklast
Sep 23 2020

Кластер добојске регије „Пољокласт“ организовао је у понедјељак  у Добоју   сајам односно  презентацију пољопривредних производа чланица  „Пољокласта“, а међу излагачима била је и дервентска задруга „Агропосавина фарм“ , која је представила производе дервентских пољопривредника.

Сајам је отворио  министар пољопривреде Републике Српске  Борис Пашалић након чега је извршен обилазак изложбеног сајамског простора и представљени излагачи. У изјави и за медије министар Пашалић је рекао  да је задовољан досадашњим радом пољопривредних кластера, а који ће додатно бити унапријеђени у наредном периоду  те подсјетио да су пољоприведни кластери пројекат ресорног министарства ,реализовани  средствима Владе Републике Српске и међународне организације за помоћ пољопривреди  ИФАД. Он је најавио да ће кластерски  вид организовања бити додатно унапријеђен  реализацијом нових пројеката у наредном периоду.

„Желимо да кластери врше функцију регионалних развојних пољопривредних агенција  које ће се бавити новим пројектима, прикупљањем средстава,удруживањем тих средстава те везати све факторе које укључује“,поручио  је Пашалић.

Отварању сајма и презентацији пољопривредних производа присуствовали су и представници  дервентске локалне управе, начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Славен Пашалић и референт за пољопривреду Весна Симић. Они су присуствовали и промоцији дигиталне платформе „Плодовисела.цом“  чија је израда пратила пројекат формирања кластера , а након тога и округлом столу на тему “Улога пољопривредних кластера у развоју регије“.

Општина Дервента је један од оснивача  пољокластера  „Пољокласт“ ,чији су основни  циљеви заступање интереса чланица кластера , развоја пољопривредне производње као и промовисање одрживог развоја и заштите животне средине.

У Српској је основано седам кластера који су регионално распоређени у складу са регионалним канцеларијама министарства пољопривреде ,са око 5.500 произвођача и 60 удружења ,задруга и других облика организовања . Кластери су шири облик организовања  од задружног и обухватају све субјекте укључене у пољопривредну производњу на одређеном географском простору, а једна од основних циљева  је да помогну пољопривредним произвођачима да пласирају своје производе на тржиште.