Промоција књиге „Глоги“ у Народној библиотеци „Бранко Радичевић“

glogi-derventa
May 12 2021

Дервентска публика је синоћ имала прилику да у Народној библиотеци „Бранко Радичевић“ присуствује промоцији књиге „Глоги“, аутора Александра Ђуричића.

Књига је изашла из штампе 7.фебруара 2021. године, уочи трогодишњице смрти великана српског глумишта Небојше Глоговца. Према ријечима аутора Ђуричића, ова романсирана биографија открива како је глумац растао као човјек и умјетник, износећи мање познате детаље из његовог живота.На идеју да пише биографију једног од најбољих српских глумаца дошао је  спонтано, након доста успјешне књиге “Тајне славних Срба“. Уследило је једногодишње истраживање живота и смрти вероватно највољенијег српског глумца. „Разговарао сам са седамдесетак људи из његовог непосредног окружења, међу којима је и Небојшин отац и ту је исписана незванична историја његових позоришних и филмских улога“, каже Ђуричић.

У књизи се открива зашто је одбио Анђелину Ђоли да заигра у њеном редитељском дебију о рату у Босни,а прихватио позив Радоша Бајића да буде Дража Михаиловић у серији „Равна Гора,  шта му је значила Црвена Звезда  и које су га страсти опсједале поред мотора и кувања. Осим тога,у књизи су први пут објављене  и пјесме које је Глоговац писао само за своју душу.

О највољенијем српском глумцу у књизи  приповиједају Наташа Нинковић, Војин Ћетковић,Жарко Лаушевић, Аница Добра, Никола Ђуричко, Раде Шербеџија,Вида Огњеновић, Јагош Марковић, Паоло Мађели, Никола Пејаковић ,Александар Поповски. У књизи говоре и жене које је глумац волео и које су вољеле њега, пријатељи, кумови  и људи који су били са њим када није био на сцени  али и колико му је требало снаге да се попне на глумачки трон са којег никада није сишао.

.Српски писац Александар Ђуричић је добитник награде Дејан Медаковић за 2017.годину, а до сада је објавио књиге „После фајронта-књига о Паји“(2009.), „Чуваркуће-Удовице писаца (2017.), „Тајне славних Срба“ (2019.) и „Глоги“ (2021.)