Пројекат водоснабдијевања јужног дијела града ће бити настављен

vodosnbdijevanje južnog dijela 052
May 12 2021

Пројекат водоснабдијевања јужног дијела Дервенте ,који ће обухватити села Горњи и Доњи Церани, Горња и Доња Осиња, Појезна ,Црнча ,Мала Сочаница и дио Велике Сочанице, био је тема разговора активиста на изградњи водовода са градоначелником Милорадом Симићем и представницима предузећа „Комуналац“ Дервента  и прњаворске фирме „Конус инжењеринг, која је урадила елаборат водоснабдијевања овог дијела града.

Пројектом је планирано да се обезбиједи снабдијевање питком водом око хиљаду домаћинстава овог краја. Градоначелник Симић је истакао да је састанак организован како би мјештани добили  информације о пројекту и сам пројекат њима приближио, да се чују  њихове недоумице и питања која имају у вези самог пројекта те додао да ће бити одржано још састанака са активистима из села које обухвата ово водоснабдијевање.

„Ово је јако значајан састанак са једном од најозбиљнијих прича када је у питању изградња  водовода. Процјењује се да ће овај пројекат  коштати између 3,5 и четири милиона марака.До сада је заинтересовано око 780 домаћинстава. Данас смо договорили да идемо у набавку комплетног пројекта како бисмо  знали колика је  цијена .Пракса је да домаћинства уплаћују око 1.500 КМ .Овај пројекат ће сигурно коштати више .Ја сам дао обећање да ће општина сносити све остало ,ако се уплати по 1.500 КМ по домаћинству“, рекао је Симић. Градоначелник  је изразио жаљење што су одлуком скупштинске већине  из капиталног буџета „обрисана“ средства за пројектовање водовода  и додао:

„Ја сам ипак пронашао извор финансирања и овај пројекат неће стати.  На сљедећој сједници Скупштине града предложићемо  средства за прву фазу реализације овог пројекта  у износу од 1,3 милиона марака па сам замолио активисте  да апелују на одборнике да се пројекат не руши. Урадили смо карте за водовод,предвидјели једну жилу куцавицу коју ми зовемо аорта, а која представља главни потез водовода и за њу смо набавили пројекат.Позивам грађане да дају свој суд, ја стати не могу јер је овај пројекат више од политике.Снабдијевање хиљаду домаћинстава водом је велика ствар“, истакао је градоначелник Симић.

Представник „Комуналца“ Милијан Стојичић је упознао активисте са чињеницом да ће водовод бити прикључен на црпилиште Билића врело.

„Црпилиште које вама гравитира је старо црпилиште Лупљаница,која има годишњи просјек 6-7 литара у секунди,а које у зависности од услова , може дати и 19-20 литара у секунди.Што се тиче количине воде, имамо је довољно.имамо и црпилиште ,које није активирано .То је црпилиште у Дажници ,Рашића језера и то је нешто што стоји у резерви“, рекао је Стојчић.

Представник мјештана Славен Гојковић  је изразио задовољство јер је организован овај важан састанак са активистима јужног дијела општине.

„Водоснабдијевање јужног дијела општине је прича која траје дуже од годину дана и мислим да смо дошли у ситуацију да идемо у правцу реализације тог пројекта. Овдје смо чули какви су планови  и шта стручњаци  кажу како ће се реализовати изградња водовода ,за којег сматрам да има будућност“, рекао је Гојковић.

Пројектант „Конус инжењеринга“ Слободан Кнежевић је рекао да је састанак организован  како би се упознали са наставком реализације пројекта  водоснабдијевања јужног дијала.

„Позвани су представници насеља са којима смо прошле године припремали анкету  и већ сада су одређене неке ствари али остаје још доста посла на терену али и у припреми као и  информације око цијене коштања, почетних рокова, прикључка итд“, рекао је Кнежевић