Пројекат „Табла“-образовање за 21. вијек

stručna škola,jpg
Jun 03 2021

Стручна и техничка школа је једна од 50 средњих школа у Републици Српској која ће бити опремљена СТЕМ лабораторијом, у оквиру Пројекта општег образовања „Табла“,који подржава Америчка агенција за међународни развој (УСАИД) ,а проводи „Save the children“ .Укупна вриједност опреме је 20.000 КМ .“Табла“ је пројекат којим се, у периоду од пет година,жели допринијети осавремењавању система образовања у Републици Српској и БиХ кроз увођење савремених средстава и концепата у васпитно образовни процес.
Са циљем што ефикаснијег коришћења опреме за иновативнији и прогресивнији начин рада , потребно је извршити обуку наставног особља која је већ почела. У школи истичу да је у току педагошка онлајн обука коју реализује Републички педагошки завод, на којој учествује око 80 наставника. Они ће накнадно обучавати остало наставно особље. Професори ове школе су протекле седмице присуствовали обуци за руковање 3Д штампачем. На обуци из Стручне и техничке школе учествују Весна Макрић и Гордан Јелисић,који ће по завршетку шеснаестодневне онлајн наставе стећи звање мастер-едукатора и самим тим постати тренери за остале наставнике .
Планирана је и обука на паметној табли и Ардуино сетовима који су саставни дио пројекта.
СТЕМ лабораторија садржи четири лаптопа , паметну таблу, намјештај, Лего едукацијски сет ,Ардуино сет ,3 Д штампач са пропратном опремом,робот хексапод, геометријски прибор те карте за биологију и географију. Дио опреме је већ испоручен школи ,а дио опреме ће бити испоручен током јуна. Лабораторија ће се користи у наставним и ваннаставним активностима.