Прикупљено стотину доза крви

darivanje krvi 2 001
Oct 16 2020

Општинска организација Црвеног крста  Дервента организовала је  дводневну  акцију добровољног давања крви под називом „Дарујмо крв-спасимо живот“.Акцији су се одазвала 122 лица, а стотину лица је дало крв па је прикупљено стотину доза драгоцјене течности.

Божидар Славуљевић из Трансфузије Добој  истиче да је огроман значај оваквих акција.“Недавно смо били у кризи са групом нула, али су кренуле ове јесење акције давања крви и очекујемо да се ситуација поправи. Такође и странке се промовишу дајући крви и све то доприноси томе да су залихе крви задовољавајуће али још увијек  су нам добродошли  даваоци свих крвних група“,  рекао је Славуљевић.

Секретар  Општинске организације Радислав  Кујунџић је истакао да је ово друга овогодишња акција, да је организована уз све предузете мјере  и да се одвијала  према усвојеном протоколу. Захвалио се свим даваоцима на одзиву и  локалној управи на финансијској подршци.“Овдје имамо редовне даваоце крви, редовне ученике који долазе у самосталној режији, војнике Оружаних снага БиХ. Због одзива вјерујем да ћемо прикупити  доза крви  као и на претходним акцијама“, рекао је Кујунџић.

Акција је организована у складу са  епидемиолошком ситуацијом и препорукама Завода за трансфузијску  медицину Републике Српске. Према препорукама даваоци крви  су морали испунити сљедеће услове:  да немају системску заразну болест и да нису били у контакту са болесном особом, да у посљедњих 28 дана нису путовали  изван  Републике Српске,да немају температуру ,кашаљ или прехладу.

„Други пут одржавамо акцију и уз све ове препоручене епидемиолошке мјере настојимо да одржимо континуитет претходних година. Свакако, ова активност наше Општинске организације Црвеног крста је једна од значајнијих, којој посвећујемо посебну пажњу. Ова активност  је мјерљива у количинама дате драгоцјене течности  али  је немјерљива са аспекта хуманости. И поред свих епидемиолошких мјера стрпљење даваоца је на високом нивоу“,рекао је Јефтић и упутио ријечи захвалности свим  даваоцима који су се одазвали акцији.

За све учеснике у акцији обезбијеђени су поклон пакети Црвеног крста.Акција је одржана у Центру за културу у Дервенти.