Презентована технологија биогасних електрана

BIOGAS
Jun 21 2019

Представници њемачке комапаније „Гоффинг  енерги“,  која се бави  изградњом биогасних  електрана, разговарали су протекле сриједе са начелником општине Милорадом Симићем и његовим сарадницима и презентовали им технологију производње биогаса.Састанку  је присуствовао и директор  предузећа „Пољопривредник“ из Дервенте Златко Микеревић.

Представници компаније су присутне упознали са предностима које ова технологија пружа.Важност  овог процеса разградње органског отпада јесте добијање биогаса који се може искористити за производњу електричне и топлотне енергије. Као нуспродукт разградње органске материје настаје високо активно ђубриво које се може искористити за  прихрану  пољопривредних култура. Поријекло сировина ,које се могу користити у процесу анаеробне дигестије може варирати од сточних отпадака,жетвених остатака, органског отпада из прехрамбене производње до органских отпадака  из домаћинства. Интересантан је податак да Њемачка има око 9.000 биогасних постројења различитих величина. Производњом биогаса спречава се емисија метана у атмосферу,што значајно утиче на смањење глобалног загријавања.

Координатор комапније „Гоффинг  енерги“ за БиХ Мара Бојић је изразила задовољство што на подручју  општине има заинтересованих фирми  за изградњу  оваквих постројења, као што је „Пољопривредник“.

Директор овог предузећа Златко Микеревић је присутне упознао са капацитетима којима располаже ово предузеће и  изразио заинтересованост за изградњу таквог  једног капацитета  али и истакао  да одлуци о томе ,предстоји низ процедура. „У овом моменту било би пресмјело  рећи да ћемо реализовати такав пројекат али у сваком случају постоји интересовање. Ипак прије свега морамо направити студије изводљивости“, казао  је Микеревић.