Препоруке Института за јавно здравство РС о ношењу маски у школама

maske u školama 1
Sep 24 2020

Од почетка школске године 1.септембра  забиљежен је повећан број потврђених случајева цовида-19 у школској доби, те узимајући у обзир тренутну организацију наставног процеса и превентивне мјере које се спроводе у школама у РС у вези са преносом инфекције код дјеце као и препоруке међународних организација, Институт за јавно здравство РС дао је  препоруке за употребу маски у школама. Како су истакли, ношење маски за лице међу становништвом је првенствено потребно да бисмо боље контролисали ширење инфекције са особа које немају симптоме или су им симптоми врло благи, на здраве особе

 У препорукама стоји да сви ученици у Републици Српској треба да носе заштитне маске приликом уласка у школу и изласка из школе, одласка у тоалет и у свим другим ситуацијама када су изван свог разреда, односно на мјестима гдје се сусрећу са дјецом из других одјељења. Такође, ученици треба да носе маске и током наставе.

За ученике од првог до петог разреда основне школе, могућност ношење маске током часа се процјењује од стране надлежног наставника. Да би ношење маске имало ефекта, битно је да дјеца носе маске адекватне величине и да је носе правилно, без скидања, помјерања и додиривања рукама. Уколико наставник процијени да дјеца до петог разреда основне школе могу користити маску на правилан начин и без значајног ометања процеса учења, коришћење маске током наставе се поштује и у овој доби, нарочито у ситуацији када је висок ниво преношења инфекције у заједници.

Ученици од шестог до деветог разреда основне школе и ученици средњих школа треба да носе маске и током часа, с обзиром на учесталији пренос инфекције у тој доби те чињеницу да више наставника у току школског дана буде у контакту са ученицима ове доби.

С обзиром на дужину трајања наставе која је сада на снази, најчешће ће бити довољно да дјеца имају једну маску током школског дана али потребно је да увијек имају и резервну маску, јер у у случају оштећења и запрљања маска мора да замијени.Једнократна медицинска маска се мора бацити, а платнена маска се мора опрати и опеглати, након једног коришћења.

Иако кориштење заштитних маски има посебан значај када су у питању дјеца која имају здравствене проблеме (алергије, астму, дијабетес, системске болести и др.) или су склона честим инфекцијама респираторног система, поједини ученици усљед одређених здравствених стања нису у могућности да правилно носе маске или их не могу носити током цијеле наставе.

То су углавном  особе са одређеним хроничним респираторним болестима ,са одређеним облицима инвалидитета, особе које из одређених разлога не могу скинути маску без помоћи других и сл. Код ових ученика се не смије инсистирати на сталној употреби маски, али је потребно да наставници/професори потичу друге ученике које бораве у истој учионици на досљедно и правилно ношење маски, јер маска штити како особу која носи маску тако и особе у њеној околини.

Ношење заштитних маски у затвореном простору у којем борави више особа је обавезно у Републици Српској, што важи и за наставни кадар и све остале запослене у школама. Они заштитне маске треба да носе сво вријеме проведено у школи, што укључује и вријеме наставе.