Предузеће „Еко-Босанска Посавина“почело прву бербу љешника

berba lješnika 025
Sep 21 2020

Почетку прве бербе љешника  предузећа „Еко-Босанска Посавина“на плантажама у Кулини присуствовао је начелник општине Милорад Симић са сарадницима. Овом приликом представљен је цјелокупни процес бербе љешника те ново постројење које је намијењено за пречишћавање и сушење љешника одакле се производ дистрибуира даље.

Директор  предузећа  Перо Матић каже да је ово предузеће основано 2007.године  и да се примарно бави ратарством те да обрађују 1.750 хектара  површина на којима су засађене житарице и уљарице. Запослено је 50 сталних радника, а у току сезонских радова запошљавају и сезонске раднике.

„Под засадом љешника имамо око 175 хектара , различитог узраста ,а прве парцеле засађене су прије седам година  па један дио засада ове године даје пуни род“, рекао је Матић  и истакао да као пољопривредно добро врше и услуге  обраде,засада и одржавања плантаже љешника те да имају око 70 хектара ове културе коју они обрађују ,а власништво су њихових коопераната. Истакао је да је планирана набавка погона за калибрирање и крцкање са повећањем приноса љешника.

Технолог Бранислав Чокић  каже да су седмогодишњи засади,који сада дају плодове, засађени на површини од око 20 хектара   али да исто толико има  и шестогодишњих засада.

„Ти засади су на почетку свог  периода родности и на њима очекујемо приносе између хиљаду и хиљаду и по килограма на петсто садница, односно од петсто до хиљаду килограма за шестогодишње засаде. Набавили смо машину за пријем, пречишћавање и сушење  те складиштење нашег коначног производа,љешника у љусци, којег продајемо предузећу“Ораховица“, рекао је Чокић. Он је нагласио да Дервента и Посавина имају добре услове за развој ове културе и да  се тренутно на подручју општине налази 270 хектара површина засађених овом културом.

Приликом посјете плантажи у Великој Буковици представљена је и расадник љешника.

„Имамо матичњак, што значи да сами узгајамо саднице  али имамо и дио за кооперанте и продају. Капацитет матичњака је 60 хиљада садница годишње. Кооперантима нудимо саднице,савјетовање и оперативне услуге и откуп који нудимо и произвођачима који нису наши кооперанти. На нашим засадима доминира римска сорта док је помоћна сорта истарски“, истиче Чокић. Он је истакао да пласман љешника није проблем али датренутно проблем представљају недовољне количине овог орашастог производа за даљи  пласман.

Послије обиласка плантажа начелник Симић је изразио задовољство што се истрајало у овако мукотрпном и дуготрајном процесу.

„Ова врста производње захтијева велика улагања и много стрпљења  да се дочека исплативост и добит“, истакао је начелник Симић и додао да је од почетка вјеровао у успјех предузећа и људи који су покренули сав овај посао са љешником који је посао будућности те поручио да  произвођачи љешника имају пуну подршку локалне управе.

„Задовољство је посјетити нешто што је озбиљна садашњост и што ће бити озбиљна будућност.Добар су ослонац за кооперанте,организован посао који добро функционише и у којем су радници задовољни .Прије седам година смо у Правилник о подстицајима увели и љешник,а ову причу подржало је и Министарство пољопривреде“, рекао је начелник.

Овом приликом је начелник је обишао и друштвени дом у Кулини за чије је унутрашње уређење и општина издвојила средства.

У обиласку су били и народни посланик  Игор Жунић, замјеник начелника Синиша Јефтић,предсједник Скупштине општине Маријан Кљајић и начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Славен Пашалић.