Представници општине присуствовали помену жртвама у Сијековцу

sijekovac final_305401669
Mar 28 2019

У Сијековцу је у уторак обиљежено 27 година од злочина над српским цивилима у овом селу. Ово је био први ратни злочин на територији БиХ 1992.године када је за сат времена убијено деветоро Срба.Помену невиним жртвама у Сијековцу су  присуствовали представници Борачке организације Дервента и локалне управе.Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић изјавио је да је Сијековац мјесто страшног страдања српских цивила које су побиле регуларне јединице Хрватске војске са паравојним бошњачко-хрватским формацијама .

„Сви који говоре да је извршена агресија на БиХ нека дођу у Сијековац и увјере се у чињенице, ко је и када извршио агресију и на кога. Морам поставити питање: јесу ли породица Зечевић која је побијена овдје, породице Милошевић, Трифуновић и остале извршиле агресију на БиХ или су то учиниле регуларне једнице Хрватске војске које су овдје убиле нејач, укупно 46 цивила за период који су овдје провели“, рекао је Милуновић новинарима у Сијековцу.  
Он је подсјетио да су у Сијековцу убијане жене, дјеца, старци, да је најмлађа жртва дјечак од 17 година, а најстарија мушкарац од 77 година.
„То је један од доказа да српски народ није имао другог избора него да узме оружје у руке и да се брани од дивљачких напада. Српски народ се одбранио и створио Републику Српску, која је једини гарант опстанка Срба“, рекао је Милуновић. У Сијековцу је тада запаљено 15 кућа и Црква Свете великомученице  Огњене Марије.

Помену је присуствовао и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик који је поручио да злочини почињени над Србима не смију да буду заборављени и да је Република Српска једина гаранција опстанка и слободе српског народа.

Његово преосвештенство владика зворничко-тузлански Фотије рекао је да се у Сијековцу догодила велика трагедија и да су током молитве у цркви говорили о мученицима сијековачким.

Вијенце на спомен плочу положили су предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик,делегација Народне скупштине РС,министар рада и борачко –инвалидске заштите Душко Милуновић, делагација Борачке организације РС као и делегација општине Брод.