Представљене смјернице за запошљавање особа са инвалидитетом

zapošljavanje invalida,
Oct 22 2020

Особе са инвалидитетом имају право на запослење , а упутства и препоруке за лакши долазак до посла презентовани су и у Дервенти.

Дервента је међу двадесет локалних заједница у којима „Каритас“ и Фонд за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом  организују презентацију  пројекта „Промоција права  на рад и запошљавање“. Пројекат  финансира Амбасада САД-а у БиХ.

Представник „Каритаса“ Златко Марић је истакао да се оваквим презентацијама жели подићи свијест о могућностима особа са инвалидитетом и указати на чињеницу да и ове особе имају право на запослење.

„Запошљавање особа са инвалидитетом проводи се уз посредништво односно уз помоћ Фонда за професионалну рехабилитацију  и запошљавање  те уз подстицаје за покретање сопственог бизниса, а у посљедње вријеме све активније и социјално предузетништво или радионице у оквиру којих и особе са тежим обликом инвалидитета могу наћи своје мјесто“, рекао је Малић и упутио апел особама са инвалидитетом да буду  активније у тражењу посла.

Дервенћанка Андријана Плавшић ,која већ неко вријеме волонтира  у оквиру локалног волонтерског сервиса, наглашава значај смјерница и помоћи у проналажењу посла.

„Овакве презентације проширују круг познаника , добијамо смјернице за даље могућности и  на који начин се можемо активирати. Ја сам већ неко вријеме волонтер и кроз локални волонтерски сервис укључујем се у радионице и курсеве. Сматрам да од степена активности  зависи и могућност  за запослење“, рекла је Плавшићева.