Представа „Ноћ богова“ пред дервентском публиком

Noc-bogova-u-Gradisci-foto-1-640×427
Mar 26 2019

Представа „Ноћ богова“,у којој играју Небојша Илић, Војин Ћетковић и Дејан Луткић ,изведена је синоћ у Центру за културу. Комад редитеља Мире Гаврана, најизвођенијег хрватског позоришног писца, је прича о љубави, пријатељству и владању,интригама пуна неочекиваних обрта који задржавају пуну пажњу публике током цијелог  њеног извођења.

„То је прича о томе да ли заиста може да постоји право пријатељство између људи који су на власти и оних који нису. То је свевременска прича и може да буде смештена у било које време. Што се жанровске одреднице тиче,о томе не бих говорио,нисам сигуран да бих дао праву жанровску одредницу“, истакао је Луткић.

Назив комада је ироничан. Краљ је у Француској бог, а богови би изгледа требало да  буду и људи који му се обраћају као да није бог. Краљ Луј XIV, познатији као Сунце (Ћетковић) опија се једне ноћи, док Француска спава, у друштву своја, како он каже, једина два пријатеља: славног писца комедија Молијера (Илић) и дворске луде (Луткић), на десетогодишњицу њиховог пријатељства. А сматра их пријатељима зато што му у тим пијаним ноћима кажу у лице ствари које нико у Француској не смије.Опијајући се,евоцирају успомене на прохујала времена. Усред весеља краљ открива да је сазнао да њих двојица играју фарсу о њему,у којој га исмијавају па присиљава своје пријатеље да ту фарсу одиграју само за њега.

„То је прича о ликовима који су историјске личности. Писац је писао о неком времену  па је то искористио да кроз цијелу историју прикаже тај однос власти и умјетности и мислим да је тако од памтивека. Просто смо поставили питање да ли је могуће пријатељство између оних који су на власти и уметника. Задатак уметности је да критикује сваку власт. Чак и у најсавременијим текстовима можете наћи историјске моменте и поредити их са древним временима. Можете да узмете и Шекспира и Молијера и поредите са данашњим временом. Овдје се говори о људским природама“, рекао  је Ћетковић.

Ова представа је први пут изведена 2015.године и интересантно је да је кренула од глумаца.“ Дејан Луткић је заправо покренуо целу ову причу, дошао до тог текста ,окупио нас и почели смо да радимо са редитељем Марком Манојловићем, направили ову представу и ево играмо је већ четири године“, објаснио је глумац Небојша Илић.