Православни вјерници прославили Богојављење

bogojavljenje
Jan 20 2020

Црквена општина Дервента и дервентске  парохије  обиљежиле су традиционално један од највећих хришћанских празника –Богојављање, који се слави у знак сјећања на крштење Господа Исуса Христа на ријеци Јордан. Велики  број вјерника  је присуствовао богојављенској прослави  и у своје домове понио освећену водицу.

Обиљежавање је почело служењем литургије у Саборном храму Успења  Пресвете Богородице,а након тога је улицама града прошла свечана литија до Старог моста на Укрини гдје је освећена водица. На челу богојављенске литије је по 18.пут био Станоје Симић из Доње Лупљанице који је и спустио часни крст у воду и новчаним прилогом наградио побједника али и остале учеснике.“Жеља и част ми је да на овај празник будем са вјерним народом. Желим овом приликом  да поздравим све Дервенћане  широм свијета и да им честитам празнике,желим да поздравим свештенике и вјернике у Црној Гори који се боре против неправде и да им поручим да су православци из цијелог свијета уз њих“,рекао је Симић.

До часног крста,међу осам учесника, први  је допливао  најмлађи учесник Немања Балешевић из Дервенте.“Веома сам поносан,учествујем први пут и надам се да ћу поново учествовати и сљедеће године.Ово је велики празник и одавно ми је била жеља да учествујем у пливању за часни крст. Вода је хладна, али је осјећај добар“,рекао је Балешевић.

Међу пливачима била је и двадесетогодишња дјевојка Александра Ђурић из Горњих Палачковаца која је истакла  да је остварила своју жељу да у Дервенти  плива за часни крст те да планира да учествује и  наредних година.

Свештеник Илија Јовић се захвалио свим вјерницима који су присуствовали молитви и литији. „Црквена општина и дервентске парохије организовале су  на Старом мосту освећење водице и пливање за часни крст. Захваљујем се свим пливачима  који су скупили храброст да уђу у ледену Укрину и да се боре за часни крст.То је симболично, кроз читав наш живот  ми носимо свако свој крст и боримо се да истрпимо и побиједимо сва искушења,а све у славу Бога и спасења тијела и душе наше“, рекао је свештеник Јовић.

За часни крст су ,поред Балешевића и Ђурићеве, још пливали Бранислав Николић, Нинко Бојанић, Дарко Малић, Огњен Кузмановић , Деан Гавриловић и Велибор Спасојевић.