Православни вјерници прославили Бадњи дан

PALJENJE BADNJAKA
Jan 08 2019

Дан уочи најрадоснијег  хришћанског празника Божића, на Бадњи дан, служена је вечерња литургијја у храму Успења Пресвете Богородице , након чега је испред храма освештан и наложен бадњак. Бадњак је наложио начелник општине Дервента Милорад Симић  који је свештенству и православним вјерницима честитао Божић и 9.јануар,Дан Републике.

„Задовољство ми је да  имам част запалити бадњак и бити на молитви. Са посебном радошћу сјетимо се свих оних који су нас учили овој традицији. Свим вјерницима  и свештенству честитам Божић уз поздрав „Мир Божији-Христос се роди“, рекао је начелник Симић

Старјешина храма протојереј-ставрофор Радојица Ћетковић истакао је да празници уносе радост и свјетлост у наше животе.

„Бадњи дан је управо увод у радост рођења Христовог, кључног момента за спасење људског рода. За нас вјернике то је почетак спасења, због чега и јесте најрадоснији празник. Слава Богу, на земљи мир, међу људима добра воља, једна је од најљепших порука. Да сви ми људи славимо Бога,да градимо мир међу собом , да имамо више добре воље и разумијевања, да више праштамо“, поручио је Ћетковић.

Вјерници су се на Бадњи дан окупили код Старог моста на ријеци Укрини одакле је колона са бадњацима прошла улицама града и приградским насељима.

Освештање и налагање бадњака обављено је и код цркве Свете Параскеве у Агићима,а и испед храмова у Осињи , Новом Насељу и другим селима.