Потребно удруживање пољопривредних произвођача

IMG_4057
Jan 17 2020

У Центру за културу је јуче  у организацији Агенције за пружање стручних услуга у пољопривреди  при Министарству пољопривреде ,шумарства  и водопривреде Републике Српске ,Јединице за координацију пољопривредних пројеката у пољопривреди и општине Дервента , одржано предавање  на тему  значаја и улоге задруга и удруживања за  развој пољопривредне  производње односно значај кластерског  организовања.

Радмила Цвијић  из Министарства пољопривреде  је истакла  чињеницу да без удруживања пољопривредници тешко могу да одговоре на изазове тржишта.  „ У Министарству сматрамо,а то је препознала и свака локална заједница ,да наши пољопривредни произвођачи не препознају значај међусобног повезивања како у удружења тако и у задруге. Циљ увезивања је њихово боље позиционирање на тржишту,пројекти су им лакше доступни уколико наступају заједно и  заједнички могу лакше да нађу тржиште. Новост на подручју Српске и добојске регије јесте оснивање кластера као облика увезивања.  Кластер подразумијева шире територијално повезивање сродних облика како пољопривредних произвођача тако и прерађивача ,снабдјевача  репроматеријалом у једну цјелину како би заједнички пронашли тржиште“,рекла је Цвијићева. Слађан Берић Товирац из Јединице за координацију пројеката при Министарству пољопривреде је говорила о могућностима за привлачење средстава кроз ИФАД пројекте истакавши да  се сада ради о другом циклусу пројеката те да је претходни реализован средином прошле године. „Почеле су активности на реализацији пројекта „Развој конкурентности у руралним подручјима“ који се реализује у свим општинама Српске док је реализација претходног била везана само за рурално развијена подручја. Циљ пројекта је интегрисање малих пољопривредних произвођача у организације односно удружења и задруге у циљу ефикаснијег наступа на тржишту кроз оснаживање капацитета самих удружења  и задруга. Пројектом се подржавају подсектори производње корнишона , пластеничке производње, производње  воћа ,сакупљања шумских плодова, пчеларске производње ,а до краја године и сектора мљекарства“, рекла је Берић Товирац. Нагласила је да пројекат подржава формирање кластера ,што омогућује остварење одређених бенефита попут старт пакета за набавку репроматеријала  и јачање капацитета набавком опрема . У оквиру свих ових активности потребно је и пажњу посветити савјетодавном раду и обуци пољопривредних произвођача те  радити на сертификацији производа и повећању њиховог квалитета.

Предсједник Задружног савеза Републике Српске Рајко Кулага сматра да без удруживања пољопривредна производња не може да опстане нити да се повећава. Мишљења је да удруживање треба подићи на виши ниво и по вертикали  увезати удружења и задруге.“Ситуација је таква да се мора заједнички радити на стварању амбијента за развој пољопривредне производње.Тржиште је доста неуређено , морамо улагати у произвођачке капацитете , увести нове производе  и систем сезонске заштите пољопривредне производње , а треба створити услове да се уведе и диференцијална стопа ПДВ-а. Битно је да задржимо младе људе на селу  јер без тога нећемо имати услове за даљи развој. Само кроз заједнички наступ на тржишту  можемо бити конкурентни“, истакао је Кулага.

На подручју општине једино је организован систем у производњи млијека  али се у задње вријеме ставља акценат и на организовање пољопривредника у другим секторима пољопривредне производње , поготово у сектору воћа и поврћа. Пољопривредник Миленко Вујичић из Доње Бишње ,који се бави производњом млијека и меса те узгојем житарица и уљарица , сматра да је потребно да се пољопривредници  кроз удруживање изборе за већу откупну цијену млијека јер ће се у супротном смањивати производња млијека. Драго Планинчевић из Осиње се бави узгојем свиња те истиче да је ситуација доста неповољна у овом сектору  јер нису повезани удружењем, цијена меса је остала иста већ дужи низ година,а храна знатно поскупјела. Ситуацију додатно отежава и увоз свиња .