Пословање привредних субјеката на подручју општине у вријеме пандемије корона вируса

Fructa-Trade-4
May 25 2020

Удружење жена Дервента проводи истраживање о раду привредних субјеката у вријеме пандемије корона вируса. У информацији коју су прослиједили медијима ,а које се односе на пословање компаније „Fructa  Trade“ и СУР  „Caribic“ стоји:

  „У истраживању које проводи УЖ Дервента   о раду привредних субјеката у доба пандемије у локалној заједници активно се укључила и компанија  „Fructa Trade“,  једна од  водећих у сектору прехрамбене производње и продаје  у Б И Х. Запошљава 1.283 радника од чега су 70 % жене. На наше питање да ли је  привредни субјекат радио у пуном капацитету ,одговорили су да нису радили  у дијелу угоститељства, а због смањене потребе за  брендовима и  у дијелу производње се радило са смањеним капацитетом  као и у  „КОРТ“ маркетима.  Иако је било потребе за отказима по њиховом мишљењу,нису прибјегли тој мјери  , ниједан запослени радник није остао без посла.  161 радник запослен у угоститељству  није радио , али  им је исплаћен дио плате  који је законом прописан .  Такође  158 радника из разних сектора ,који су били на чекању због смањења обима посла,  имали су примања у складу са ситуацијом .

     Компанија је једна од ријетких привредних субјеката која је у овом периоду запослила осам радника на новоотвореној бензинској пумпи.

     На самом почетку избијања пандемије фирма је организовала свој Кризни штаб са стручним људима који су радили на сузбијању ширења вируса и плану дезинфекције тако да се за вријеме ванредног стања посао организовао првенствено водећи рачуна о здрављу запослених . У сектору малопродаје , продаје и производње рад је организован у смјенама без контаката једне са другом , а генерална дезинфекција свих радних простора се вршила на почетку и на крају сваке смјене . У току радног времена дезинфекција се вршила по свим прописима и упутствима Републичког и Општинског кризног штаба за ванредне ситуације тако да је фирма у  периоду који је иза нас потрошила око  40.000 КМ за дезинфекциона и заштитна средства, а све у циљу очувања здравља и заштите,како  запослених тако и купаца. “Поносни смо на чињеницу да нисмо имали ниједног зараженог радника” , порука је  одговорних из компаније.

     О процјени губитака у наредном периоду  и мјерама које ће предузети да их превазиђу, нагласили  су да су до сада имали значајне губитке због забране рада угоститељства , смањеном промету у маркетима због ограниченог радног времена , ограничене куповине , ограниченог броја купаца као и куповине нискомаржираних артикала,  рад печењара у склопу маркета је био забрањен , велики трошкови за средства за дезинфекцију, а проблеме су имали  и у  исплати плата и доприноса радницима који нису радили одређени период .

  “ Што се тиче процјене губитака у наредном периоду не може  се са сигурношћу  рећи било шта ,јер не знамо развој ситуације код пословних партнера који купују нашу робу , куповне моћи становништва као и промјене у навикама купаца. Све што можемо предузети јесте наша одлука да цијеном и квалитетом будемо конкурентни на тржишту како бисмо задржали своје купце , придобили нове и подстакли их на већу куповину , али и задржали запослене, “ порука је из компаније „Fructa Trade“ .

             Како су се у вријеме пандемије корона вирусом сналазили самостални привредници , провјериле смо у  СУР  „Caribic“ , која запошљава седам радника  и бави се услугама ресторана са кафеом и услугама смјештаја.  У  вријеме проглашења ванредног стања обуставили  су дјелатности ресторана и смјештаја и једино су обављали  услугу доставе хране. Радили су скраћено радно вријеме од 8. до 18 .часова и поштовали све мјере које су прописали Републички и Општински штаб за ванредне ситуације. Плате и доприноси за март и април су редовно исплаћени , а за плате конобарима су тражили помоћ од државе и њоме су им исплаћене минималне плате и доприноси , иако нису радили у овом периоду. У разговору са  власницима фирме  дознали смо да им је одобрен кредитни  мораториј  до завршетка ванредног стања што је добро , али није довољно за пословање које је неизвјесно и тек би сада требало увести  олакшице и средства за успјешно пословање,  макар до краја ове године .

      У овој фирми не недостаје оптимизма и како кажу :“ Не губимо наду , борићемо се као што смо  навикли  и настојаћемо да одржимо досадашњи ниво квалитета услуге и задржимо број запослених“.

    Епидемија корона вирусом је на разне начине утицала на нормалан живот грађана. Негативне посљедице тек ће у наредном периоду да се конкретније осјете. У периоду ванредног стања у нашој општини  проналазили су се начини да се превазиђе тешка ситуација у привреди, тако да није било неоправданих отказа.Надамо се да ће тако  бити и убудуће“.