Положен камен темељац за управну зграду предузећа „Вебо Босниа“

Oct 15 2018

Начелник општине Дервента Милорад Симић и власник њемачке компаније „Вебо  Амзтел“ Аксел  Витиг положили су камен темељац за изградњу управне зграде предузећа „Вебо Босниа“. Објекат ће се налазити у близини индустријске зоне и у првој фази биће изграђена управна, а послије и производна хала.

„У првом кораку радимо зграду за инжињерство и мислимо дио по дио да ћемо најкасније за двије године имати и халу за израду алата. Радићемо значи центар за развој инжињерства за израду  алата за ауто индустрију, посебно за квачила. За почетак ће бити запослено око 50 радника .У сљедеће двије године инвестиција ће износити око милион евра“,рекао је Витиг и нагласио да ова компанија сарађује са аутоиндустријама  по цијелом свијету.
Директор предузећа „Вебо Босниа“ Драган Бабић је рекао да је у предузећу тренутно запослено 17 радника , од  тога 15 инжињера.“Почетна плата младих инжињера је од 1.200-1.400 КМ док је плата оних старијих са искуством слична оној у Њемачкој. Посједујемо  у технологији  четрнаест међународних патената тако да имамо осигурано тржиште јер управо расте тржиште аутоматских мјењача. Америчко тржиште је наручило  аутоматске мјењаче за сва ВW возила“, рекао је Бабић
Начелник Симић  је истакао задовољство почетком градње објекта још једног страног инвеститора   и нагласио да  у овом тренутку у индустријској зони постоји око 97 дунума земљишта за изградњу и инвестирање те најавио могућност ширења  овог предузећа на још једну парцелу.

„Ово  је још један у низу пројеката  и ово је почетак за још могућности, простора имамо,а и добрих бизнисмена који препознају Дервенту као дестинацију  гдје вриједи улагати и гдје скоро да нема ни једног проблема када  су у питању  процедуре око отварања фирме. Овај  простор за градњу нудимо  страним и домаћим инвеститорима  по повољној цијени “, рекао је начелник Симић и најавио да је дугорочно планирано и оснивање бесцаринске зоне.

Славиша Тодоровић , један од инжињера запослених  у „Вебо Босниа“,донедавно асистент на машинском факултету у Бањој Луци, истиче задовољство условима рада. “Ово је  прелазак у реални сектор  гдје сам видио одговарајући изазов,конкретно у конструкцији алата за аутомобилску  индустрију“, рекао је Тодоровић.