Подршка раду Градске организације Црвеног крста

prijem za CK,jpg
May 14 2021

Поводом  „Недјеље Црвеног крста“, која се обиљежава од 8. до 15. маја, вршилац дужности начелника Одјељења за привреду и друштвене дјелатности града Дервента Славен Пашалић примио је делегацију Градске организације Црвеног крста. Разговарано је о активностима ове организације у протеклој години ,у знатно измијењеним околностима рада  због пандемије корона вируса.

Пашалић је истакао добру сарадњу локалне управе и Црвеног крста те нагласио значај ове организације  за цјелокупно друштво.

„Сваке године у „Недјељи Црвеног крста“ се састанемо са делегацијом Градске организације ЦК и упознамо се са њиховим проблемима и покушамо да у току године то ријешимо.Успјели смо да Градској организацији повећамо средства-грант на 40.000КМ и 8.000 за три акције добровољног даривања крви .Сваке године издвојимо по 2.500 КМ за социјално угрожено становништво и мишљења смо да је најбоље да та помоћ иде преко Црвеног крста јер они најбоље познају социјалну структуру становништва у Дервенти. Дотакли смо се и теме зграде, она је неусловна, градска управа ће покушати да пронађе најбоље рјешење“, рекао је Пашалић.

Пријему су присуствовали потпредсједници Скупштине организације Зоран Мишић и Жељко Каиновић, те секретар организације Радислав Кујунџић који је захвалио за подршку Градске управе у свим активностима,а посебно у провођењу и организацији акција добровољног даривања крви .

„Захваљујем се градској управи на сталној подршци у раду Црвеног крста у току једне године,а посебно на подршци око акција добровољног даривања крви. У прошлој години смо  прикупили око 85 литара крви, одазвало се 285 добровољних давалаца,а 244 су дала крв. То је велики успјех ,с обзиром на корону. Успјели смо да са надлежним одјељењен искомбинујемо како да одржимо све три акције, а да све буде у складу са епидемиолошким мјерама. Једна од наших главних активности , прва помоћ, доста је смањена,  пао је број кандидата у одзиву и то нам је направило финансијски проблем и веома тешко смо се уклапали са средствима.Данас смо информисани да ће нам у наредном периоду бити повећан и грант чиме ће нам бити омогућено да лакше функционишемо“рекао је Кујунџић и истакао добру сарадњу локалне управе , Црвеног крста и Цивилне заштите приликом првог прошлогодишњег удара пандемије почетком марта, гдје су  волонтери  Црвеног крста одрадили велики дио посла .Подијељено је око 600  пакета помоћи и обављено  око 200 посјета породицама старијих ,болесних и изнмоглих.

У Црвеном крсту нису могли да  проведу неке активности као што су рад са школама,са екипама  прве помоћи, општинска, регионална и републичка такмичења, није било ни дружења добровољних давалаца крви из познатих разлога.                                                     „ Ми смо ипак добрим дијелом успјели да реализујемо наш програм рада без обзира на епидемиолошку ситуацију. И на крају смо ипак пословали позитивно, захваљујући првенствено локалној управи, Црвеном крсту РС и донаторима.Захвалност упућујем свим нашим волонтерима са жељом да још дуго успјешно сарађујемо и медијима који су имали веома коректну сарадњу са нама“, рекао је Кујунџић.

До сада је, у оквиру „Недјеље Црвеног крста“ прикупљено 197 пакета. Локална управа је обезбиједила средства за још 100 пакета који ће бити дистрибуирани до краја маја.