Подршка породици Радановић у лијечењу малог Михајла

MIHAJLO RADANOVIĆ
Dec 16 2020

Дервенћани  ће многобројним хуманитарним акцијама показати да су уз седамнаестомјесечног Михајла Радановића и његове родитеље Рајку и Милана у њиховој борби за Михајлово лијечење, који болује од спиналне мишићне атрофије. Циљ акција јесте прикупљање средстава за текуће трошкове његовог лијечења  те куповину болничког кревета ,комуникатора и стандера који ће дјечаку бити потребан у скоријој будућности . Родитељи су ,у договору са Домом здравља Дервента одлучили да покрену акцију набавке дијагностичког апарата  који је неопходан за Михајлове анализе крви.

„Апарат се набавља у договору са Домом здравља и ми желимо да учествујемо у дијелу трошкова јер нам је наш Дом здравља до сада ставио на располагање све своје капацитете“, рекли су Михајлови родитељи.

Дјечакова мајка Рајка каже да им подршку пружају  дервентска удружења, установе и појединци  и да им та подршка много значи. Она истиче да се средства не прикупљају за Михајлово лијечење јер те трошкове сноси Фонд солидарности и Фонд здравственог осигурања.

„Средства се прикупљају за текуће трошкове. Ради се о ангажовању асистента који ће ускоро бити потребан те специјализованог терапеута који је можда и најважнија карика када се ради о том типу болести. Такође, одлазак у специјализоване установе за рехабилитацију дјеце која болују од ове болести је веома скуп ,а породица сноси те трошкове“, рекла је мајка Рајка и захвалила се свим организацијама, удружењима и појединцима који су показали  жељу да помогну породици.

Прву у низу хуманитарних акција организују малишани из ЈПУ „Трол“под називом „Дјеца Дервенте за Михајла“. Малишани су ,заједно са својим тетама и родитељима, припремили продајни базар  који ће бити организован у дворишту ове установе, у наредна три дана.

Удружење родитеља и дјеце са сметњама у развоју „Сунце“ такође организује божични базар за свог најмлађег члана , малог Михајла. У овом Удружењу ће радионице  у наредном периоду бити усмјерене на израду божичних декорација ,чијом продајом ће се прикупити средства .Планирано је да се базар одржи 4.и 5.јануара 2021.године испред „Корт маркета“ у Дервенти  , у периоду од 10-17 часова.  

И ученици и запослени у ОШ „19. април“ ће се придружити акцији за Михајла.Школски штандови ће 24.децембра бити постављени на Тргу православља , испред „Корт маркета“ и испред „Ретаил парка“ од 10 до 16 часова,а један штанд ће бити постављен и на сајмишту током пазарног дана од 9 до 11 часова.Упућен је и позив свим грађанима да се придруже овој акцији. Основци ОШ „Никола Тесла“ ће посјетом базарима дати свој допринос овој акцији.

У акцију се укључило Коло српских сестара које ће 5.и 6.јануара 2021.године одржати божични базар испред храма Успења Пресвете Богородице  и храма Преображења господњег у Новом насељу, а црква ће такође уплатити средства.

И један спортски колектив се укључио у акцију и то Женски рукометни клуб . Он ће сав приход од продаје улазница за онлајн пријенос утакмице, која ће бити одржана 26.12, уплатити за породицу Радановић.

Подршку породици малог Михајла могу пружити сви који желе, уплатом на жиро рачун 562-005-81628229-17 код НЛБ Развојне банке  или на име Радановић Рајка на девизни рачун број 18181037.