Подјела бесплатних сјеменских пакета малим пољопривредним газдинствима

podjela paketa 005
Apr 21 2020

Републички штаб за ванредне ситуације донио је Закључак о реализацији једне од ванредних мјера која се односи на подршку пољопривредној производњи  путем подјеле сјеменских пакета за потребе малих пољопривредних газдинстава. За реализацију ове мјере задужено је Министарство  пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске .

Према плану подјеле пакета,произвођачима са подручје општине биће подијељено укупно 185 пакета. Подјела пакета је почела данас , у кругу  ЗЗ „Агропосавина Фарм“,а подјели су присуствовали замјеник начелника Синиша Јефтић и начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Славен Пашалић.

„Прије свега да се захвалимо Влади РС и надлежном министарству на додјели  ових пакета у овој ситуацији .Биће подијељено 185 пакета .У прављењу спискова учествовали су надлежно одјељење , Центар за социјални рад , Удружење родитеља дјеце и омладине са сметњама у развоју „Сунце“ и Општинска организација  Црвеног  крста. Пакети су везани за категорије лица која су у тежој материјалној ситуацији. Начелник је дао задатак  Одјељењу за привреду и друштвене дјелатности  да  у склопу наших средства за подстицај пољопривредне производње узме у обзир и насталу ситуацију те  ће правилник бити  прилагођен овој ситуацији и подјели  350.000 КМ средстава одређених за подстицај пољопривредне производње за 2020.годину“, рекао је медијима замјеник   Јефтић .                                                                                                                                                                   Ова ванредна мјера се реализује из кредитних средстава текућег ИФАД Пројекта унапређења  конкурентности у руралним подручјима и има за циљ да се подстакне омасовљење пољопривредне производње  и успостављање прехрамбене безбједности  широм Републике Српске. Министарство ће финансирати цијели износ пакета да би се подстакла производња што већих количина пољопривредних производа за властите потребе. Пакети садрже десет врста сјемена основних повртарских култура,двије врсте ђубрива и сјеме кромпира што је ,према  процјени довољно за пола дунума пољопривредног земљишта. Вриједност једног пакета је 300 КМ. Ово је мјера подршке малим домаћинствима,са циљем да се засију  што веће површине и обезбиједе што веће количине хране у наредном периоду.

С обзиром да се ради о бесплатним пакетима  помоћи,приликом избора корисника приоритет су имале  социјалне категорије  као што су вишечлане породице,самохрани родитељи,особе које су стицајем околности изгубиле посао, материјално необезбијеђена домаћинства  која немају редовна примања , примаоци социјалне помоћи и остале рањиве категорије  које имају на располагању пола дунума  обрадивог земљишта.

Директор Центра за социјални рад Маја Поповић је истакла значај ове активности у тренутним околностима.“Од укупно подијељених пакета њих 22 ће бити уручено директним корисницима Центра за социјални рад односно оним особама које се налазе у стању материјалне необезбијеђености. Један од критеријума је био  да то буде корисник сталне новчане помоћи  као и старосна доб корисника па смо узели у обзир и да су те особе физички способне да реализују до краја ове активности као и да имају парцелу коју могу да обраде“, рекла је Поповићева.