Pod zdravstvenim nadzorom ukupno 289 lica

dom zdravlja
Mar 17 2020

Epidemiolog  dr Milena Bjegović  Đujić je iz Doma zdravlja u Derventi  ,u izjavi za medije, navela da su na području opštine u toku današnjeg dana ,stavljene  pod kontrolu još 72 osobe.

„U posljednjih nekoliko dana veći broj naših građana došao je iz evropskih zemalja,prvenstveno Austrije i  Njemačke ,nešto manje iz Italije. Trenutno se pod zdravstvenim nazorom nalazi 289 lica.

Danas još 72 osobe stavljene pod zdravstveni nadzor. Velika većina njih 31.je iz Austrije,15 iz Slovenije , 12 iz Srbije,9 iz Njemačke i pojedinačni  slučajevi iz drugih zemalja.

Sva lica su dobrog opšteg stanja ,oni su dobili preporuke da 14 dana ostanu  u kućnoj izolaciji, sa jasnim informacijama šta znači ta kućna izolacija. Ona ne podrazumijeva da samo ostanu kod kuće već i da ne budu u kontaktu sa svojim ukućanima kako njima ne bi prenijeli virus ukoliko su ga donijeli iz zemalja iz kojih su došli. Ukoliko im se u tih 14 dana jave simptomi  respiratornih infekcija,temperatura i sl.  da se telefonskim putem jave ili u higijensko-epidemiološku službu ili u stanicu Hitne pomoći gdje će dobiti detaljna uputstva o daljem postupanju. Nikako da ne dolaze u Dom zdravlja da se ne bi miješali sa ostalim pacijentima i eventualno prenijeli  infekciju hroničnim bolesnicima  kod kojih bi infekcija imala neki teži tok.

Od 289 lica koja su pod nadzorom dva lica se nalaze u strogoj izolaciji jer su naveli da su se nalazili u prostoru sa osobom koja je oboljela od korona virusa. I oni su potpuno zdravi i pod kontrolom.

Neophodno je da se građani jave kada dođu iz inostranstva i striktno slušaju uputstva koja od nas dobiju“.