Почиње градња нове цркве

CRKVA 1

У Српској Вароши у Дервенти,поводом Спасовдана,служена је вечерња молитва на темељима храма минираног у протеклом рату,а чија је обнова почела ове године уз благослов Његовог преосвештенства епископа зворничко-тузланског Фотија.
Протојереј ставрофор Радојица Ћетковић је,у бесједи након молитве,рекао да се данас окупљени вјерни народ сјећа дана када је 1992.године минирана црква,у раним јутарњим часовима.Црква је порушена за вријеме окупације припадника Хрватског вијећа одбране и такозване Армије БиХ.
„То је наша светиња која је деценијама овдје окупљала наше претке.Вољом Божијом, вашом жељом ,снагом и упорношћу ниче поново овдје црква изгледом као стара,а умањених димензија“, рекао је Ћетковић и додао да се треба молити и за оне који су чинили злодјела јер вјерни српски народ на то позива Христис Господ.
Свештеник Илија Јовић,под чијом надлежношћу почињу радови, најавио је да ће градња темеља почети 30. маја.
„Радиће се у фазама .Прва фаза ,коју планирамо да релизујемо до краја године, обухватиће градњу темеља ,обнову звоника идентичног изгледа као раније затим завршетак све до фасаде.Биће изграђена мртвачница са палионицом свијећа“,рекао је Јовић и додао да ће нови храм бити посвећен благовијестима које се празнују 7 априла.“Сљедећа крсна слава биће на темељима нове цркве,а на Спасовдан ћемо се овдје окупљати на молитви, као и до сада“,рекао је Јовић.
Откопани су остаци темеља старе цркве ,који ће према инструкцијама Завода за заштиту културно-историјског насљеђа Републике Српске бити конзервирани и сачувани од даљег пропадања .Према најави грађевинског одбора ,у оквиру комплекса биће саграђена и мртвачница,палионица свијећа и један вишенамјенски објекат.
Кума славе била је Јела Малиновић из Дервенте које је припремила славско жито и колач и са свештеником Ћетковићем преломила славски колач.