Почеле консултације за израду Акционог плана за одрживу енергију и борбу против климатских промјена до 2030.године

izrada strategije
Jun 16 2021

Скупштина града Дервента је на  својој 5.сједници, одржаној 27.маја 2021.године, донијела  Одлуку о приступању Споразуму  Градоначелника за климу и енергију и изради Акционог плана за одрживу енергију и борбу против климатских промјена  (SECAP) до 2030.године.

У понедјељак је одржан први састанак са представницима консултантске фирме „SEECO“ из Бањалуке,која је ангажована од стране УНДП канцеларије на изради SECAP-а. Дефинисани су почетни кораци у процесу наведеног документа. У наредном периоду потребно је радити на прикупљању података о стању опремљености и стању објеката у погледу енергетске ефикасности.

Акциони план за одрживу енергију и борбу против климатских промјена (SECAP) има  за циљ да смањи емисију ЦО2 на подручју Дервенте  за најмање до четрдесет посто до 2030.године  у односу на базну годину.

Циљ SECAP-а је да ефикаснијом употребом енергије и већом употребом обновљивих извора енергије смањимо концентрацију  ЦО2. На овај начин би омогућили повећање отпорности града Дервента на посљедице климатских промјена. Акциони план за одрживу енергију и борбу против климатских промјена  има за циљ и да подијели резултате,искуства и знања из процеса израде и имплементације SECAP-а другим локалним заједницама и регионалним тијелима у оквиру Европске уније  и изван ње путем директне сарадње и размјене.

Пројекат имплементира УНДП ,канцеларија у БиХ.

Градоначелник Дервенте је именовао радну групу за израду Акционог плана коју чине Жељана  Попадић као координатор тима и чланови групе Игор Миловановић, Зоран Марић ,Стево Ковачевић и Драган Вуковић.