Почела припремна настава у ЈПУ „Трол“

pripremna nastava -trol
Mar 03 2020

Програм за дјецу у години пред полазак у школу проводи се од 2. марта у 40 предшколских установа и 78 школа у Републици Српској,за што је Влада РС обезбиједила  средства у износу од 404 хиљаде марака.

Овај програм се реализује у складу са Правилником о условима и начину реализације програма за дјецу у години пред полазак у школу за ону дјецу која нису била обухваћена неким обликом предшколског васпитања и образовања и која нису похађала цјеловити развојни програма,а која по прописима,којима се уређује област основног васпитања и образовања, стичу услове за полазак у први разред основне школе у септембру ове године.Програм  представља подршку дјетету у погледу физичке и социјалне зрелости,емоционалне стабилности,стицања радних навика и развијања љубави према учењу те оспособљавању дјетета за самосталан рад.

Програм припремне наставе почео је јуче и у ЈПУ „Трол“,а девета генерација малишана ће у наредна три мјесеца похађати ову наставу. За дјецу, која на јесен сједају у школске клупе и њихове родитеље ,организован је пригодан дочек у вртићу гдје су их топло поздравили васпитачи и директор установе Гордана Симић.

„ У нашој установи се припремна настава организује веће девету годину заредом,а ове године имамо тачно 114 предшколаца. Спискови су почели да се формирају већ од октобра као бисмо знали тачан број дјеце полазника програма због набавке дидактичког и потрошног материјала. Програм организује Министарство просвјете и културе и обезбјеђује накнаде за васпитаче док је начелник општине и ове године ,за редовне предшколце и за дјецу у припремној настави,обезбиједио дидактички материјал. Једини трошкови ,које ће сносити родитељи,јесу трошкови осигурања“,истакла је Симићева.

Малишани су се јуче међусобно упознали,а већ данас почиње рад према програму припремне наставе, која ће се осим у вртићу реализовати и у ОШ „Ђорђо Панзаловић“у Осињи.

Програм ће се реализовати до 29.маја ,сваким радним даном у трајању од најмање три часа.