Почела кампања “ Живот без насиља“

Gender_Stop-nasilju-nad-zenama_Key-Vizual_280275383
Nov 30 2020

У оквиру обиљежавања глобалне кампање „16 дана активизма борбе против насиља над женама“, која се широм свијета обиљежава у периоду од 25.новембра (Међународни дан борбе против насиља над женама) до 10.децембра (Дан људских права), Гендер центар Републике Српске спроводи кампању „Живот без насиља“ која ове године има за циљ да упозна жртве насиља у породици са својим правима, те да подигне свијест шире јавности о важности пријављивања насиља.                                                                                                                       
„Поводом обиљежавања 16 дана активизма, прикључите се кампањи Гендер центра Републике Српске „Живот без насиља“ са циљем да се што више жена и свих других жртава породичног насиља, упозна са својим правима, али и са циљем подизања свијести јавности о нултој толеранцији на насиље и о важности пријављивања надлежним институцијама. Насиље у породици, као и насиље над женама уопште, представљају цивилизацијски изазов сваког друштва. Његова специфичност у односу на остале облике насиља је та што се увијек појављује у зони приватности,  најинтимнијој сфери живота, у којој би свако требао да се осјећа сигурним. Према подацима посљедњег истраживања о распрострањености и карактеристикама насиља према женама у Босни и Херцеговини, 47,3% испитаних жена у Републици Српској је током свог живота доживјело неки облик насиља од 15. године. Сфера интимних породичних и партнерских односа је и даље најнесигурнија за жене и дјевојчице, јер су починиоци у већини случајева њихови супрузи, очеви, партнери и други сродници и блиска лица. Сви грађани и грађанке имају обавезу да пријаве насиље у породици уколико имају нека сазнања.
Овом приликом позивамо све институције, организације цивилног друштва, појединце и  појединке, да нам се придруже у обиљежавању глобалне кампање против насиља над женама, те да никад не прећуте насиље над женама и дјевојчицама“, стоји у позиву Гендер центра Републике Српске .

Коме се обратити за помоћ?   За подршку, заштиту и савјет  жртва насиља  се може  обратити  субјектима заштите ,а то су: Центар за социјални рад, Дом здравља,полиција, суд и тужилаштво, школа. Подршка и савјет се могу потражити и у женским невладиним организацијама које имају знање, разумијевање и искуство у раду са различитим  облицима насиља над женама.Жртве се могу обратити  Фондацији „Лара“ у Бијељини (055/290-570), Удружењу грађана „Будућност“ у Модричи (053/820-700) и Фондација „Удружене жене“ у Бањалуци (051/ 462-146)

Свака жртва насиља има право и на пуномоћника у поступцима пред надлежним институцијама у вези са насиљем у породици односно може овластити неку особу да у њено име заступа њене интересе без њеног присуства. Такође, због претрпљеног насиља, страха, узнемирености и спречавања понављања насиља свака жртва може поднијети захтјев  Центру за социјални рад  да јој омогући збрињавање у сигурну кућу. Савјет и подршка се може добити на број  1264 (сос линија за насиље у породици).Чланови породице, запослени у субјектима заштите  као и сви грађани дужни су да одмах након сазнања о почињеном насиљу у породици или ако постоји  основ  да је почињено ,исто пријавe  полицији на број 122.

Поред полиције и Центра за социјални рад жртва насиља има право да поднесе приједлог надлежном суду да се насилнику  изрекне хитна мјера заштите или нека друга заштитна мјера.Хитне мјере заштите се изричу у року од 24 сата од тренутка подношења приједлога.