Пјеснику Маји Даниловићу уручена награда за животно дјело

majo 001
Jun 23 2020

На традиционалној културној манифестацији  ,16.Српска духовна академија ,одржаној 19. јуна 2020.године  у Параћину, додијељене су Велике златне повеље, награде “Раваничанин”, “Стефан Даскал” и “Песничка хрисовуља”, за достигнућа у уметничком стваралаштву и доприносу  култури.

Међу награђеним културним посленицима је и Дервенћанин ,књижевник Мајо Даниловић, који тренутно живи у Београду,а  којем је додијељено признање „Раваничанин“.Награда му је додијељена за укупан допринос српском пјесништву  и лични допринос оживљавању естрадног,трубадурског пјесништва.

„Раваничанин“ је награда за животно дјело и носи са собом статус академика Српске духовне академије.

Признање „Раваничанин“ је установљено у знак поштовања и сјечања на тројицу средњовјековних монаха,који су од битке на Косову  до Велике сеобе Срба ,у манастиру Раваница живјели и писали ,држали лучу писмености, духовности и културе,скромно се потписујући   као Раваничанин 1, Раваничанин 2 и Раваничанин 3. Они су оставили не само веома битне историјске податке из тог времена  већ су и сами стварали.

Мајо Даниловић је књижевник и члан Свјетске академије за поезију, основане под патронатом УНЕСЦО у Верони (Италија) ,као једини пјесник са Балкана ,међу 60 свјетских писаца. Објавио је 12 самосталних књига. Пјесме су му објављиване у антологијама, часописима , превођене на неколико језика и вишеструко награђиване. Главни је уредник у Књижевном салону „Поезија стенка“