Отворена изложба „ИМИЦ-Мост међу људима и народима“

IMIC- izložba,jpg
Dec 12 2019

Поводом обиљежавања  Међународног дана људских права и дана Интернационалног мултирелигијског и интеркултурног центра  „Заједно“  у просторијама Народне библиотеке „Бранко Радичевић“ отворена је у уторак  изложба фотографија под називом „ИМИЦ-Мост међу људима,народима и религијама“. Изложбу су организовали  ИМИЦ  и библиотека уз  помоћ  ОЕБС-а ,Организације за безбједност и сарадњу,а посјетиоци су могли да виде велики број фотографија које су настале током  осамнаест година рада овог центра у Дервенти.

Изложба је свечано отворена наступом дервентског хора пензионера „Мозаик“, а о раду ИМИЦ-а у протеклом периоду говорила је Милица Пелесић. Отварању изложбе присуствовали су начелник општине Милорад Симић  и  представници  ОСЦЕ-а из канцеларије у Бањалуци.

Оснивач ИМИЦ-а  Фадил Пелесић  је истакао да ИМИЦ дјелује у  Дервенти  пуних 18 година и да овом изложбом обиљежава своје пунољетство.“Ми смо постали чланови ИМИЦ-а  1992.године у Минхену и од тада активно  радимо у овој организацији  која има за циљ да повеже људе добре воље ,уз поруку да на овим просторима живе људи који желе да живе заједно ,да се разумију и међусобно помажу. То је наша основна функција  коју, како  сматрамо ,у доброј мјери,и остварујемо. Посебну захвалност за организацију вечерашње изложбе дугујемо и  ОЕБС-у који је обезбиједио дио средстава за припрему изложбе ,а својим присуством су вечерашњи догађај увеличали  и представници ове организације Бранкица Тешановић, Свјетлана  Станисављевић и Младен Стојичић, на чему смо им веома захвални“,рекао је Пелесић. Он се захвалио и начелнику на пруженој подршци у протеклим годинама  те истакао да је ИМИЦ  у протеклом периоду организовао 13 манифестација  међу којима су најзначајније Дервентско срце, Вече духовне музике као и програми који су организовани поводом осмомартовских празника, Дана ослобођења Дервенте у Другом свјетском рату и Дана Европе. „Изложба ће бити отворена до краја године,а можда и дуже ,у зависности од  интересовања публике. Наша порука је да  се не смијемо дијелити  по вјери,иако се по вјери и разликујемо и управо због тога и окупљамо људе добре воље да у овом сивилу које влада на овим просторима покажемо да ипак има свјетла и да то свјетло гори у нашој Дервенти“, истакао је Пелесић.

Хор „Мозаик“ дјелује у оквиру ИМИЦ-а и учесник је готово свих њихових манифестација. Софија Ножица ,једна од чланова овог хора пуних 13 година, истиче да рад у хору представља предивно дружење .“Ми се не раздвајамо ни по годинама ,ни по вјери ,националности и ни по чему другом  и то је истинска љепота. Пробе и наступи са нашом професорицом Милијаном Жунић су право задовољство“, истиче Ножица.