Отворена џамија у Турским Лужанима

dzamija-turski-luzani4
Jul 29 2019

Меџлис Исламске заједнице Дервента уприличио је јуче у Турским Лужанима свечано отварање џамије. Свечаности су  присуствовали начелник општине Милорад Симић, изасланик Реису-л-улеме,муфтија бањалучки, представници католичке и православне цркве те многобројни вјерници и гости.

Градња џамије је почела давне 1988.године али је објекат остао недовршен све до 1992. године када је у јуну те године порушен до темеља. Поновна градња џамије заједно са вакуфском кућом почела је 2003.године.

„Сам процес обнове је био неких 16-17 година. Доста су нас успоравале поплаве које су задесиле овај крај тако да смо имали три поплаве у периоду од 2010.до 2014.године  и самим тим смо завршену џамију морали обнављати односно поправљати. То нам је одузело доста времена и улагање додатних средстава и нисмо били у могућности да је доведемо до чина њеног отварања раније“,рекао је новинарима имам Мерседин Мемиш.

Сам објекат са вјерском кућом је коштао око 255 хиљада марака плус трошкови санације од поплава. Вјерски поглавари су овом приликом упутили апел за изградњу  насипа који није до сада изграђен због неријешених имовинско-правних односа. Позвали су све људе да буду дио тог пројекта јер „изградити насип је чинити добро исто као и направити божју кућу“.

Донаторима и добротворима су овом приликом уручене плакете и захвалнице. Један од добитника је и начелник Симић који је истакао да је овај догађај још један од доказа суживота у Дервенти. „Свака богомоља,ако служи сврси је људско добро и свака средина у којој се гради ,треба то да поздрави и да окупи што већи број људи. Ако се у вјерским заједницама понашамо како то Свевишњи заповиједа онда ћемо бити далеко бољи људи. Задовољан сам првенствено позивом,награђен сам и дивном плакетом и нека овај објекат буде вјерницима на здравље“,рекао је начелник Симић, у изјави за медије.Он је подсјетио да локлана заједница сваке године из буџета издваја скромна али значајна средства до 50.000 КМ,а са представницима све три конфесије се утврђују приоритети и распоређује новац.

До данас је на подручју општине обновљено седам џамија од укупно  једанаест колико их је било на подручју општине.