Отворен новоизграђени дио ЈПУ „Трол“

VRTIĆ TROL 068
Oct 28 2019

Начелник  Одјељења за предшколско васпитање и образовање  у Министарству просвјете и културе Републике Српске  Наташа Цвијановић је са начелником општине Милорадом Симићем ,директором Јавне предшколске  установе „Трол“ Горданом Симић и малишанима отворила новоизграђени дио ове установе. Отварањем новог дијела је дошао крај листама чекања за пријем малишана и задовољство нису крили  ни родитељи ни запослени у овој установи. У ове просторије биће смјештено нових 90 малишана јасличке и вртичке групе.

Директор „Трола“ Гордана Симић је истакла да је то значајан дан не само за установу него и за локалну заједницу.“Проширили смо капацитете за смјештај још 90 дјеце, радне површине око 480 м2 гдје смо добили три радне собе. Новоотворени   дио има капацитет отприлике као половина старог објекта. Проширењем објекта створени су услови и за отварање нових радних мјеста ,за шест васпитача ,једног асистента у настави  и два помоћна радника“, рекла је Симићева,захвалила се начелнику и локалној заједници на подршци у раду,  коју пружају овој установи  и истакла да је између осталог начелник обезбиједио дидактички материјал за сву дјецу ,како за ону у редовном боравку тако и за ону у припремном програму.

Начелник Симић је изразио задовољство што је завршена реализација овог значајног објекта  у који је уложено око 570 хиљада марака. „Владини новци су  око 400 хиљада марака, једне швајцарске донације која је реализована путем ИРБ банке у износу од 93 хиљаде бесповратних средстава и општинских непуних 80 хиљада марака. Ријешили смо гријање својим средствима,међутим требало би свакако обновити мобилијар те се надам да ће друштвено одговорне фирме са подручја општине препознати овај проблем и у неком наредном периоду одвојити средства за замјену играчака. У Дервенти се иначе доста ради , гради и привређује.То је одређено задовољство али када урадите овако нешто-проширите обданиште за нових стотињак дјеце ,онда је то првенствено задовољство за родитеље,а и за нас који се бавимо овим послом. Када је Влада подржала Дервенту са милион марака ,размишљали смо гдје утрошити те новце .Мој тим и ја смо одлучили да то буду инвестиције за младе па смо направили вишенамјенски спортски  терен са умјетном подлогом ,који је сигурно међу три најљепша у Републици Српској, одлучили смо да направимо парк „9.јануар“ и он је у завршној фази и у наредних десетак дан имаћемо задовољство да се обрадујемо завршетку радова и трећи пројекат је обданиште. Сама карта више родитеља за смјештај дјеце  значи да родитељи раде и то је добра порука. О томе шта значи обданиште за једну заједницу ,рекли су људи који се тиме баве“, рекао је начелник.

„За овај објекат Влада је издвојила око 400 хиљада марака“,истакла је Цвијановићева из Министарства просвјете и културе РС и додала:“Очекујемо повећање обухвата дјеце предшколског васпитања и образовања овдје у Дервенти. Овакав догађај и сви догађаји  који се везују за повећање капацитета дјеце, иду у прилог чињеници  да долази до повећања обухвата дјеце предшколским васпитањем и образовањем. У цијелој  РС тај проценат је око 22,5 посто обухвата и ми желимо да се тај проценат повећа.У том смислу Влада предузима неколико мјера и једна од њих је и улагање у просторне капацитете предшколских  установа. Посебно треба нагласити да се кроз системску мјеру повећања обухвата дјеце предшколским васпитањем и образовањем размишља о програму у години пред полазак у школу и укључивањем дјеце у тај  тромјесечни  програм. Од 2011.године, од када се реализује овај програм ,укључено је  око 30 хиљада малишана ,а Влада је обезбиједила средства у износу од 3 милиона за тај програм ,који траје од почетка марта до краја маја и тај програм представља значајан допринос не само дјечијем расту и развоју него је то својеврсна подршка породици ,а с друге стране сви учитељи који добију такву дјецу имају олакшан посао оног тренутка када дјеца крену у први разред“.

У наредном периоду у „Тролу“ ће боравити око 230 малишана. Цијена боравка је 150 марака мјесечно за прво дијете, за друго родитељи плаћају половину тог износа, а боравак трећег дјетета је бесплатан.