Oсвештано спомен обиљежје у Градском парку

SPOMENIK KOD STAROG MOSTA
Apr 19 2021

На спомен обиљежју погинулим борцима и цивилним жртвама у Одбрамбено- отаџбинском рату ,који се налази у Градском  парку , јуче је служен парастос и освештано спомен обиљежје. Парастос је служило и споменик освештало  свештенство прве Парохије дервентске при храму Преображења Господњег у Новом  Насељу. На спомен обиљежју се налазе имена 43 погинула борца и цивилне жртве рата, од тога је 14 мјештана дијела града уз лијеву обалу Укрине како и имена оних чије су посмртне остатке пренијели њихови најмилији који данас живе у Дервенти.

Сјенима страдалих и погинулих поклонили су се чланови породица погинулих ,а  вијенац је ,у име градоначелника  Симића, положио шеф  Одсјека борачко-инвалидске заштите Станиша Микеревић .Вијенце су положили и предсједник Скупштине града Мирко Земуновић, делегације Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Борачке организације Дервента и делегације политичких партија.

Иницијативу за освештање споменика покренута  је од стране предсједника Савјета мјесних заједница „Укрина 1“ и „Укрина 2“. Један од организатора Војислав Сибинчић ,припадник 27.моторизоване бригаде , сјећа се једне од  најзначајнијих војних операција на подручју Дервенте.

„На обалама ријеке Укрине одиграла се једна од пресудних борби за очување Републике Српске ,одбрана простора Мјесне заједнице „Укрина 2“,у којој сам и ја учествовао.  Падом овог дијела Дервенте био би отворен пут за Прњавор, Бањалуку и тај дио Републике Српске. У помоћ су нам притекли борци из Рапћана и Осојаца који су били први који су дошли да се боре раме уз раме са нашим мјештанима“,рекао је Сибинчић.

Предсједник Градске борачке организације Чедо Вујичић је изразио захвалност  онима који  су организовали  освештање обиљежја за погинуле борце и цивиле.

„Сваки споменик посвећен погинулим борцима је важан  јер је важна свака жртва,а ови људи су погинули за част и слободу коју ми данас уживамо  и можемо да се окупљамо и дјелујемо онако како мислимо да је најбоље и те идеале би требали да цијенимо.Ових дана се навршава 29 година од када је група храбрих  и одважних људи ,од којих су данас неки присутни са нама, изашла на насип на ријеци Укрини и готово сигурно да су спасили народ са ове стране ријеке од озбиљних и великих злочина,какви су се догађали на многим мјестима. Њима дугујемо  велику захвалност ,а захваљујући њиховом дјеловању и касарна је, као један од најзначајнијих војних стратешких објеката, остала нетакнута“, рекао је Вујичић.