Одржано „Вихорово стиховање“ у Броду

Brod- Vihorovo stihovanje- publika, pjesnici
Dec 13 2019
У Броду је у уторак одржана манифестација „Вихорово стиховање“ на којој су пјесници из ове општине, Дервенте, Добоја и Прњавора поручили да је потребно очувати српски језик и писмо. Старјешина Храма Покрова Пресвете Богородице Жељко Теофиловић изразио је задовољство што је Црквена општина Брод била дио програма и организације овог скупа у просторијама Светосавског дома.
„Ово је враћање културе у оквире цркве и манастира како је то некада и било, јер су то чувари традиције и писмености српског народа. Још веће задовољство је што одржавамо књижевно вече у Светосавском дому, који је освештан на празник Покрова Пресвете Богородице, када је слава храма“, рекао је Теофиловић.
Предсједник Српски књижевни клуб /СКК/ „Вихор“ Дервента Ненад Симић истакао је да се манифестација одржава у години када Српска православна црква слави јубилеј 800 година аутокефалности.
„Дружење је одржано у предивном објекту Светосавског дома који треба да буде понос ове локалне заједнице и још много шире. Шаљемо и поруку да је потребно очувати српски језик и писмо“, рекао је Симић.
Пјесник из Дервенте Милорад Ђурђевић подсјетио је да је прво „Вихорово стиховање“ одржано прошле године у Дервенти.“Ово је и један вид враћања гостопримства пјесницима из других средина. У очувању српског идентитета, културе и пјесништва Црквена општина Брод широкогрудно нам је понудила свој простор, с циљем промовисања нас као српских ставаралаца и чувара српског идентитета“, рекао је Ђурђевић, који је и предсједник Управног одбора СКК „Вихор“.
У програму су учествовали пјесници Мирослав Живковић, Јово Димић, Савко Пећић, Ненад Симић, Славко Покрајац, Милорад Ђурђевић, Жељка Игњатић, Гордана Илић, Рада Јањушић, Биљана Добриловић, Недељко Ковачевић и Горан Вуковић.
Наступио је и најмлађи састав Културно-умјетничког друштва „Душко Трифуновић“ Брода.
Прије одржавања манифестације у Храму Покрова Пресвете Богородице служена је молитва којој су присуствовали пјесници.
Организатори манифестације су Црквена општина Брод и СКК „Вихор“ из Дервенте.