Одржано предавање о родитељству и формирању понашања у раном дјетињству

unnamed
Feb 26 2020

У ЈПУ „Трол“ је организовано  педагошко-психолошко савјетовање за родитеље на тему „Родитељство и формирање понашања у раном дјетињству“, које се реализује у оквиру пројекта Инвестиционо развојне банке   „Јачање капацитета и побољшања квалитета услуга предшколског образовања у Општини Дервента“.

О аспектима понашања дјеце у раном дјетињству родитељима су говорили проф.др  Перо Спасојевић, универзитетски професор  на универзитетима у РС за подручје предшколске педагогије и дипломирани психолог Александар  Голубовић , који је  и стручни сарадник за послове психолошке дјелатности у вртићу.

 Проф. Спасојевић је истакао да формирање понашање  дјетета у раном дјетињству  битно одређује и његово будуће понашање .                                                                                                                                     „Данас у ме замолили да говорим о формирању понашања  јер су ту изгледа родитељи најмање компетентни. Не да нису вољни или да не чине нешто како треба, него се осјећају доста немоћни у извјесним периодима развоја дјетета. Тема је доста тешка и обимна и тешко је дати одговоре на сва питања. Првих пет година су најважнији у животу човјека уопште. Тада се све оснива  и по свему судећи ,све што ће касније бити је потекло из тог периода и из породице. Неоправдано запостављамо породицу,ту се најприје формирају особине човјека ,а све касније је извјесна надоградња .Институције служе само да се оно што је дијете наслиједило рођењем и стекло у породици , обликује у један стабилан начин понашања“,рекао је Спасојевић. Он је такође истакао да родитељи,у ситуацијама када не знају како да реагују на поједине облике понашања дјеце, најчешће преузимају неки  стари познат модел,усвојен од њихових родитеља и тада долази до великих грешака.

И психолог Голубовић је указао на чињеницу да одређени традиционални модели понашања ,који су усвојени и који опстају ,често не дају потребне резултате у пракси.

„Настојим да родитељима објасним одређене психолошке проблеме код дјеце и како да реагују у одређеним ситуацијама. Оваква  предавања ће нама помоћи да заједно са родитељима дођемо до одговора на нека питања како би превазишли своје бриге и дилеме. Све што раде за своје дијете, родитељи раде из најбоље намјере али се касније испостави да те мјере нису биле најадекватније за дијете“, истакао је Голубовић.

Задовољство одржаним предавањем изразила је и директор „Трола“ Гордана Симић.

„Данас смо овдје спојили младост  и искуство и вјерујемо у добар успјех данашње едукације. Циљ ове едукације је подржати улогу родитеља односно побољшати родитељске компетенције .Прошле године смо започели са давањем подршке родитељима и њиховој улози издавањем приручника „Мој вртић и ја“ и ово је само један продужетак гдје смо наравно ојачани подршком стручних лица“, рекла је Симићева.

Пројекат је подржан средствима финансијског механизма за финансирање пројеката интегрисаног и одрживог локалног  развоја у РС 2018/2019, за чије функционисање су средства обезбиједили  Влада Републике Српске путем Министарства финансија  и Влада Швајцарске путем развојног програма Уједињених нација  (УНДП)у БиХ.