Одржано поетско-музичко вече у Банском двору посвећено Дервенти

BANSKI DVOR 238
Nov 04 2019

У Банском двору у Бањалуци је у петак одржано поетско-музичко вече  под  називом „Ој,Дервенто мораћу те сликат…“ ,на којем су се представили пјесници и музичари из Дервенте али  и пјесник Мајо Даниловић , Дервенћанин са сталном адресом у Београду.                                                               Покровитељ манифестације био је начелник општине Милорад Симић. Изражавајући своје задовољство што се дервентским пјесницима и музичарима пружила прилика да дио свог стваралаштва  представе у  Банском двору, начелник  Симић је рекао:“Задовољан сам  да један мој и наш Мајо Даниловић,који живи у Београду али је у души остао Дервенћанин,ово замислио и да смо врло лако договорили ову манифестацију. Ми Дервенћани и сви други поштоваоци лијепе ријечи  вечерас представљамо љепоту Дервенте .Ми смо препознатљиви по привреди и другим показатељима али то је храна за тијело. Треба и душу хранити и ја у доброј мјери подржавам  књижевни клуб „Вихор“ и манифестације које окупљају пјеснике из региона“.

Љубитељима писане ријечи представили су се чланови Српског књижевног клуба „Вихор“ Савко Пећић  Песа, Славко Покрајац, Јасмина Радановић, Вера Коропкин Ратковац и млада Евита Бојковац. Мноштво културних прегалаца ,који су потекли из дервентског културног миљеа ,живи и ствара широм свијета афирмишући тако и свој стваралачки рад али и Дервенту,а на овој вечери су се представили  Недељка Ђукић Боројевић и Срето Стојаковић Лужански.

Свој књижевни портрет  под називом „Кад одрастем бићу пјесма“ представио је и Мајо Даниловић, члан Удружења књижевника Србије и Свјетске академије за поезију која окупља 60 истакнутих пјесника из цијелог свијета.

„Као једини пјесник са балканских простора који је члан Свјетске академије за поезију ,чиним окосницу једне изузетне екипе дервентских пјесника. Неки су расути по свијету али сви смо ми пјеснички у миљеу из којег смо потекли. Ово гостовање  у Бањалуци је покушај да се приближимо ионако географски блиској средини  јер  није било толико прилика да нас упозна. Моја књига коју сам представио заправо је један непресушни дијалог између пјесника и пјесме у којем се пјесник поставља понекада протективно  и родитељски ,а пјесма тежи да се одвоји ,осамостали и нађе своје мјесто па ту буде свађе, љубави и свега што прати један стваралачки чин“,рекао је Даниловић.

На вечери су се представили и женска пјевачка етно група која дјелује у саставу СКУД-а „Дервента“ и млади музичари  Хелена Жунић и Исидора Чечавац на гитари и Маја Орландо на виолини.